IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай смекчи още ограничения за имотните заеми заради забавянето на пазара

Банковите кредити за финансиране на проекти за евтини жилища под наем вече няма да са обект на регулаторни ограничения

16:26 | 08.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай смекчи едногодишно ограничение за заемите в сектора на недвижимите имоти за финансиране на публични жилища под наем. Това е пореден опит на властите да се справят със спада на имотния пазар, предава Bloomberg.

Банковите заеми за финансиране на проекти за евтини жилища под наем вече няма да са обект на регулаторни ограничения, съобщи Китайската народна банка в публикувано във вторник комюнике. Правилата изискваха банките да ограничат експозицията си към заеми за имотния сектор до определено ниво.

Ходът е един от най-ясните сигнали до момента, че китайските държавни ръководители смекчават ограниченията за дълговете в имотния сектор, които забавят растежа на втората по големина икономика в света. Стартирането на повече публични имотни проекти може да помогне да се спре забавянето на строителството в момент, когато затънали в дългове строителни компании пазят парите си.

Новото смекчаване се случва в момент, когато банките бяха призовани да отпускат повече кредити на строителни компании и да ускорят одобряването на ипотечни кредити. Властите улесняват компаниите да получават финансиране и за покупка на активи от по-слаби имотни компании, като изключват подобен дълг от регулаторните ограничения за кредитирането.

„Това е силен сигнал за смекчаване на кредитирането“ след хода за разхлабване на заемите за сливания и придобивания, коментира Йен Юдзин, директор на отдела за анализи на E-house China Research and Development Institute.

Според ограниченията за кредитиране, които влязоха в сила през януари миналата година, най-големите държавни банки в Китай трябваше да намалят експозицията си на заеми за имотния сектор до или под 40%. Ипотечното кредитиране на банките беше ограничено до 32,5% от неизплатените кредити. Тези, които надхвърляха ограниченията, получиха гратисен период от четири години да се съобразят с изискванията.

Достъпни жилища под наем

Във вторник централната банка призова също кредиторите да увеличат подкрепата за достъпни жилища под наем, като предоставят „легитимни“ и „бизнес устойчиви“ финансови услуги и продукти, докато рисковете са контролируеми.

Китай увеличава усилията за строителство на повече имоти под наем, тъй като домовете в големите градове до голяма степен са недостъпни за много млади хора и работници мигранти след годините на бърз ръст на цените. Това е в унисон със стремежа на президента Си Дзинпин за „общ просперитет“.

„Строителството на достъпни проекти под наем може да се ускори след хода, помагайки потенциално за спиране на забавянето в жилищното строителство“, коментира Брус Пан, ръководител на макроикономическите и стратегически анализи в China Renaissance Securities Hong Kong.

Общо 6,5 млн. жилища за отдаване под наем ще бъдат построени в 40 големи града за пет години до 2025 г., съобщи министерството на жилищата и градско-селското развитие миналия месец. Те ще съставляват около 26% от новото предлагане на домове в градовете през 14-та петилетка и от тях ще се възползват 13 млн. младежи и нови жители, допълни министерството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още