IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турска строителна компания предлага на клиентите си терени вместо жилища

Много турци вече не могат да си позволят собствен дом заради растящите цени, а терените се очертават като по-евтина и доходоносна алтернатива

11:54 | 21.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

В момент, когато турските купувачи поставят на пауза инвестициите в жилища заради ускоряващата се инфлация, една голяма строителна компания им предлага земя вместо жилища като нов начин да инвестират в недвижими имоти в момент на намаляваща покупателна способност, пише Ройтерс.

Годишната инфлация в Турция достигна близо 49% през януари, най-високото ниво от 2002 г. насам, след поредица от нестандартни понижения на лихвите, които доведоха до спад на стойността на лирата в края на 2021 г.

Но ръстът на продажбите на жилища в последната част от 2021 г. сега губи инерция, тъй като цените на имотите нарастват много по-бързо от основната инфлация.

На този фон строителната компания Nef се обръща към продажбите на земя като алтернатива за инвеститорите.

„Турците продължават да смятат имотите за най-добрия инвестиционен инструмент. Но за много турци става все по-трудно да си позволят жилище. Така че това е по-евтина и доходоносна алтернатива“, коментира президентът на Nef Ерден Тимур.

По данни на централната банка цените на новите жилища са нараснали с 67% на годишна база през декември, но представители на индустрията твърдят, че в действителност ръстът на цените на жилищата е далеч по-висок.

През декември продажбите на жилища нараснаха със 113,7% на годишна база до 226 503, след което се сринаха с 60% на месечна база до 88 306 през януари.

Спад на продажбите през януари

Спрямо година по-рано продажбите през януари са нагоре с 25%, но това е отражение на ниската база от миналата година заради пандемията от COVID, когато продажбите намаляха значително спрямо историческите си средни равнища, коментират анализатори от сектора.

„Заради ограниченията и слабите продажби по време на пандемията имаме нисък базов ефект. Средните продажби на жилища в Турция на месец са около 100 хил. - 110 хил. единици“, казва Макбуле Йонел Мая, генерален мениджър на компанията TSKB Real Estate Appraisal.

„Имаме редица причини за събуждащото се търсене – висока инфлация, рязък ръст на цените на жилищата и високи лихви по ипотечните кредити. Хората спират инвестициите в жилища“, допълва тя.

Тимур казва, че цената на квадратен метър за терен на Nef в северозападната турска област Чанаккале е нараснала до 1500 турски лири спрямо 800 лири преди пет месеца.

„Инвестицията в земя вместо в жилище е по-евтина алтернатива. Можете да построите жилището си, когато имате повече пари, или просто да изчакате известно време и да продадете земята си на печалба“, отбелязва той.

Заради силното търсене Nef ще инвестира още 3,4 млрд. лири (249 млн. долара) в бизнеса си със земя, допълва Тимур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още