IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган откри най-дългия висящ мост в света над Дарданелите

Инвестицията в проекта е 2,5 млрд. евро и той е реализиран от турски и южнокорейски компании

18:33 | 18.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган откри огромен висящ мост над Дарданелите, поредния от серията големи инфраструктурни проекти, на които отдаваше приоритет по време на двете си десетилетия на власт, предава Ройтерс.

Мостът, който свързва европейското и азиатското крайбрежие на Турция, се нарича „1915 Чанаккале“ и е построен от турски и южнокорейски компании, а инвестицията се оценява на 2,5 млрд. евро. Това е най-дългият висящ мост в света с централен размах от 2023 м и обща височина на кулата на моста от 318 м.

Тези мегапроекти имат централна роля в постиженията на Ердоган, откакто неговата Партия на справедливостта и развитието за първи път дойде на власт през 2002 г. Сред другите проекти са новото летище в Истанбул, тунелите под Босфора и мост над протока.

„Тези дейности ще продължат да носят печалба на държавата за много години“, заяви Ердоган на церемонията по откриването на моста, съвпадаща с годишнината от победата на Османската империя по море през 1915 г. срещу френските и британските сили в Дарданелите по време на Първата световна война.

„Тези проекти имат голям дял за поставянето на страната ни на предни позиции в инвестирането, работната сила и износа“, допълни Ердоган.

Миналата година той даде началото на „лудия си проект“, както сам го нарече – канал за 15 млрд. долара в Истанбул, който трябва да смекчи натиска върху Босфора. Но критици поставят под съмнение жизнеността на проекта предвид икономическите проблеми на Турция, екологичните рискове и общественото противопоставяне. Мост Мост

Преди президентските избори през 2023 г. обществени допитвания показват спад на популярността на Ердоган и на партията му ПСР, което засилва перспективите пред опозицията за свалянето му.

Основната опозиционна партия, Народнорепубликанската партия, критикува потенциалните разходи за моста за държавната хазна, като според съобщения на медиите споразумението за прехвърляне на правото на опериране от строителите включва годишна разплащателна гаранция от 380 млн. евро за операторите, или общо 6 млрд. евро за срока на споразумението.

Ердоган заяви, че цената за пътнически автомобили, използващи моста, ще бъде 200 турски лири (13,50 долара).

Работата по проекта за мост над Дарданелите започна през март 2017 г., а в строителството участваха над 5000 работници.

Дължината на централната секция от 2023 м е препратка към 100-годишнината на Турската република през 2023 г.

Това е четвъртият мост, свързващ европейския и азиатския бряг в Турция, наред с трите изградени моста в Истанбул.

Общата дължина на моста е 4,6 км, включително подходните виадукти.

Досега колите, които пътуваха между Анадола и полуостров Галиполи, трябваше да пресичат Дарданелите с едночасово пътуване с ферибот, което с включване на времето за чакане отнемаше общо пет часа. Сега пътуването ще отнема около шест минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още