IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно високите цени на жилищата натежават върху продажбите на имоти в САЩ

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити също се отразява на купувачите, смятат икономисти

12:09 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Продажбите на жилища в САЩ са намалели до най-ниското си ниво от близо две години през март, а цените на жилищата достигат рекорден връх. Продажбите може да продължат да намаляват, след като лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва достигнаха 5%, пише Ройтерс.

Макар че продажбите на жилища намаляват до нивото си преди пандемията, жилищният пазар остава нажежен. Продадените жилища през март обикновено остават на пазара само 17 дни, а делът на изцяло кешовите продажби е най-големият от осем години насам, показаха данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, публикувани в сряда.

„Жилищният пазар е на кръстопът за този цикъл, като силното търсене в последните две години започва да намалява, тъй като растящите цени и лихви по ипотечните кредити изтласкват някои купувачи от пазара“, коментира Бен Айърс, старши икономист в Nationwide в Кълъмбъс, щата Охайо.

Продажбите на съществуващи жилища са намалели с 2,7% до сезонно изгладен годишен темп от 5,77 млн. броя миналия месец, най-ниското ниво от юни 2020 г., когато продажбите се възстановиха от спада, причинен от блокадата за COVID-19. Данните за февруари бяха ревизирани рязко надолу до продажби от 5,93 млн. броя спрямо обявените преди това 6,02 млн. броя. Това е втори пореден месец на спад на продажбите.

Сделките през март отразяват предимно финализирането на договори, подписани преди два-три месеца, когато лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва бяха под 4%. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че продажбите ще намалеят до темп от 5,80 млн. броя. Те са отбелязали спад в североизточните и южните щати и в Средния запад и са останали непроменени в западните щати.

Препродажбите на жилища са съставлявали по-голямата част от продажбите на жилища в САЩ. Те са намалели с 4,5% на годишна база през март.

Средните лихви по 30-годишните кредити с фиксирана лихва достигнаха 5% в седмицата до 14 април, най-високото ниво от февруари 2011 г. и ръст спрямо 4,72% предходната седмица, сочат данни на агенцията за ипотечно кредитиране Freddie Mac.

През март Федералният резерв повиши лихвата си с 25 базисни пункта, първото повишение на лихвите от над три години, тъй като американската централна банка се бори с ускоряващата се инфлация. Икономисти очакват Фед да повиши лихвите с 50 базисни пункта идния месец и скоро след това да започне да ограничава портфейла си с активи.

Жилищният пазар е най-чувствителният към лихвите сектор от икономиката. Макар че спадът на продажбите в последно време отразява по-високите цени на жилищата на фона на затегнато предлагане, някои икономисти твърдят, че растящите лихви по кредитите също играят роля.

Отделен доклад на Асоциацията на ипотечните банкери от сряда показа, че молбите за ипотечен кредит са намалели миналата седмица, като лихвите по ипотеките са нараснали повсеместно за всички видове заеми.

Според икономисти заради ниските наличности повишаването на лихвите по ипотечните кредити ще има умерено въздействие върху търсенето на жилища на фона на очакванията, че предлагането ще се подобри и ще забави повишаването на цените на жилищата. Ограниченият трудов пазар също се очаква да спомогне за смекчаване на затрудненията за купувачите.

Макар че строителството на еднофамилни жилища и броят на издадените разрешения за строеж са намалели през март, и двата показателя остават на високи нива. Наличностите от еднофамилни жилища на етап строеж са най-високите от ноември 2006 г., показаха данни на правителството от вторник.

Въпреки това притежаването на жилище става недостъпно за много американци. Средната цена на съществуващите жилища е нараснала с 15% спрямо година по-рано и е достигнала исторически връх от 375 300 долара през март.

Продажбите са останали съсредоточени в по-горния ценови сегмент на пазара, където предлагането не е толкова ограничено. Продажбите на жилища на цена от 500 хил. долара и по-малко са намалели още на годишна база.

Южните щати, които регистрират ръст на миграцията от други части на страната, са отчели големи покачвания на цените.

На пазара са били предложени 950 хил. притежавани преди това жилища, което е ръст с 11,8% спрямо февруари, но е спад с 9,5% спрямо година по-рано.

Ако темпът на продажбите за март се запази, ще са необходими два месеца за изчерпване на съществуващите наличности спрямо 2,1 месеца година по-рано. Предлагане, което да е достатъчно за шест-седем месеца, е смятано за здравословен баланс между предлагане и търсене.

Жилищата обичайно са оставали на пазара 17 дни, което е спад спрямо 18 дни година по-рано. 87% от продадените домове през март са останали на пазара за по-малко от един месец.

Купувачите на първо жилище са съставлявали 30% от продажбите, което е спад спрямо 32 на сто година по-рано.

Кешовите продажби са били 28% от сделките, най-високото ниво от юли 2014 г. насам и ръст спрямо 23% през март 2021 г. Индивидуални инвеститори или купувачи на второ жилище, които стоят зад много кешови продажби, са купили 18% от домовете спрямо 15 на сто година по-рано.

„По-високите доходи ще помогнат за компенсиране на предизвикателствата пред достъпността на жилищата в последно време“, коментира Брент Кембъл, икономист в Moody's Analytics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още