IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради охлаждането на онлайн продажбите Amazon преотдава складови площи

Компанията има най-малко 1 млн. кв. м излишни площи в САЩ, но реалната цифра може да е три пъти по-голяма

14:55 | 23.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Blomberg LP</em></p>

Снимка: Blomberg LP

Amazon.com, която е задръстена с твърде много складови площи сега, когато ръстът на пазаруването от пандемичната ера започва да отслабва, се стреми да преотдаде близо 1 млн. кв. м площи и дори може да опразни още складове до края на наемните договори със собствениците на имотите, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Излишният капацитет включва складове в Ню Йорк, Ню Джърси, Южна Калифорния и Атланта, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като не им е разрешено да говорят за сделките. Излишните площи може да надхвърлят значително 1 млн. кв. м, казват двама от източниците, като според единия те може да са три пъти повече. Друг запознат с преговорите източник твърди, че окончателният обем в квадратни метри, който ще бъде опразнен, все още не е уточнен и цифрите остават променливи.

Amazon може да се опита да преговаря за прекратяване на наемните договори със съществуващите собственици, включително Prologis, специализирана в строителството на индустриални имоти, за която гигантът в електронната търговия е най-големият наемател, съобщават двама от източниците.

В знак, че Amazon внимава да не намали прекалено площите си, ако търсенето бързо се увеличи, 1 млн. кв. м, които компанията се стреми да преотдаде, са приблизително равни на 12 от най-големите ѝ центрове за изпълнение на поръчки или съставляват около 5% от добавените квадратни метри по време на пандемията. В друг сигнал за предпазливостта на Amazon сроковете на някои от наемните договори са само за една-две години.

Компанията е отказала да уточни кои площи планира да преотдаде или да потвърди обема на площите.

„Преотдаването е много обичайна практика в недвижимите имоти“, заяви говорителката Алиса Керъл. „Тя ни позволява да се освободим от финансови задължения, свързани със съществуваща сграда, която вече не отговаря на нуждите ни. Преотдаването е нещо, което много установени корпорации правят, за да управляват портфейла си с имоти“, допълни тя.

Amazon разочарова инвеститорите миналия месец, като обяви забавяне на растежа и слаби перспективи за печалбата, които отдаде на изграждането на прекомерен капацитет по време на пандемията, когато принудените да останат в дома си купувачи се насочиха към интернет. В края на 2021 г. Amazon нае 34 млн. кв. м индустриални площи на местния си пазар, два пъти повече спрямо две години по-рано.

В отчета си през април компанията съобщи, че очаква прекомерните площи да донесат допълнителни разходи за 10 млрд. долара през първото полугодие на 2022 г. Компанията не уточни какъв е свръхкапацитетът ѝ, къде се намира или какво планира да прави с него. Преотдаването на излишни площи е един от начините Amazon да намали разходите за площи, от които вече не се нуждае.

Компанията е възложила на имотната фирма KBC Advisors да оцени мрежата ѝ от складове и да определи къде да преотдаде и къде да прекрати наемни договори, съобщиха двама от източниците. И двата варианта носят разходи.

Преотдаването на складови площи изисква от Amazon да премести всичкото си оборудване, така че новият наемател да може да го устрои за собствените си нужди. Прекратяването на наемен договор обикновено изисква от наемателя да плати процент от наема, дължим за целия срок на договора.

Намирането на наематели едва ли ще е трудно. Свободните индустриални площи са под 4%, което е историческо дъно, а наемите са нараснали със 17,6% в края на 2021 г., сочи доклад на Prologis от февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още