IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на ипотеки в САЩ се сви до най-ниското си ниво от 22 години

Покачващите се лихви по жилищните кредити потиснаха активността в този сегмент на пазара

17:39 | 08.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ отново се покачват, след като за кратко намаляха през май, а имотният пазар все още страда от недостиг на инвентар. В резултат на това търсенето на ипотеки в страната продължава да намалява, съобщи CNBC.

Общият обем на заявления за отпускане на ипотеки е намалял с 6,5% през миналата седмица спрямо предходната, според данните на Асоциацията на ипотечните банкери в САЩ. Така търсенето на този тип заеми се е свило до най-ниското си ниво от 22 години насам.

Средната фиксирана лихва по 30-годишните ипотеки се е увеличила от 5,33% до 5,40%. Търсенето на рефинансиране, което най-силно се влияе от седмичните флуктуации, е намаляло с 6% през седмицата, а спрямо същата седмица година по-рано е било със 75% по-малко.

"Въпреки че лихвите са все още по-ниски спрямо нивото си отпреди четири седмици, те останаха достатъчно високи, за да потиснат активността по рефинансиране. Единствено правителственото рефинансиране е отчело лек ръст миналата седмица", каза Джоел Кан, икономист в браншовата асоциация.

Заявленията за ипотеки с цел закупуване на жилище са били със 7% по-малко през миналата седмица, а спрямо същия период година по-рано те са намалели с 21 на сто.

"Пазарът на покупки страда от устойчиво нисък жилищен инвентар и от скока в лихвите по ипотеките през последните два месеца. Тези влошаващи се предизвикателства са тежки, особено за бъдещи купувачи, които за пръв път правят такава покупка", обясни Кан.

Отделно проучване на Mortgage News Daily показа, че в началото на тази седмица лихвите по този тип заеми са се покачили още повече. През последните седмици цената на ипотеките се движеше в тесен диапазон, след като през предходните месеци тя се покачи значително.

"Има известна възможност горната граница на диапазона да се окаже таван за лихвите, но това ще зависи от инфлацията и други постъпващи икономически данни", написа Матю Грейъм, главен оперативен директор в Mortgage News Daily. Той обясни, че възможността за волатилност остава висока на фона на данните за инфлацията, които предстои да бъдат публикувани този петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Синджира има три брънки кредитополучател предприемач банка .Първата от тях ще изпусне последна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Същите процеси идват и в България през вдигането на лихвите от Европейската банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още