IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви ще охладят жилищния пазар в САЩ

Очаква се ръстът на цените на жилищата да се забави до около 4% в следващите две години спрямо близо 20% в момента

10:40 | 01.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Силният ръст на цените на жилищата в САЩ ще се охлади до 10%, наполовина спрямо настоящия си темп тази година и ще се забави още през идните две години, тъй като вече много скъпите жилища и растящи лихви по ипотечните кредити оставят повече евентуални купувачи встрани от пазара, сочи допитване на Ройтерс.

Подкрепени от близо нулевите лихви по ипотечните кредити и бързането на съществуващите собственици на жилища да намерят по-големи площи, средните цени на жилищата в САЩ са нараснали с над една трета от началото на пандемията. Но този неочакван бум вече започва да отслабва.

Федералният резерв повиши ключовата си лихва с кумулативните 75 базисни пункта от март насам, а още повишения се очакват тази и следващата година, като лихвите по 30-годишните ипотечни кредити с фиксиран лихвен процент надхвърлиха 5% през април и достигнаха най-високото си ниво от над десет години.

Допитването сред имотни анализатори между 10 и 30 май показва още, че цените на жилищата в САЩ ще нараснат средно с 10,3% тази година въз основа на индекса Case/Shiller. Това ще е наполовина спрямо настоящия им темп от около 20% и най-бързият темп от началото на воденето на статистика през 2001 г.

„Ръстът на цените на жилищата е удивителен и очакваме значително забавяне занапред, особено след почти двойното нарастване на лихвите по ипотечните кредити“, коментира Брад Хънтър, ръководител на консултантската компания Hunter Housing Economics.

„Младите семейства вече изпитват затруднения да намерят еднофамилно жилище, което могат да си позволят и повишаването на лихвите по ипотечните кредити само ще задълбочи проблема“, допълва той.

Очаква се ръстът на цените на жилищата да се забави още до 4,4% догодина и 3,9% през 2024 г. спрямо съответно 5% и 4,1% в допитването през март. Но само няколко анализатори прогнозират, че цените ще намалеят идната година или през 2024 г.

Перспективите пред американския жилищен пазар изглеждат по-добри, отколкото на някои други пазари, включително Австралия и Нова Зеландия, където цените се очаква леко да намалеят в определен момент в идните три години, след като преди това също растяха силно.

Но прогнозираният ръст на цените на жилищата тази година е значително по-висок от очакванията за ускоряването на инфлацията и на заплатите, сочи отделно допитване на Ройтерс. Това означава, че достъпността вероятно няма да се подобри скоро, особено за купувачите на първо жилище.

Близо 90% от анализаторите, или 26 от 29 души, които са отговорили на отделен въпрос, са заявили, че достъпността за купувачите на първо жилище или ще се влошат, или ще се влошат значително в идните две години. Само трима са заявили, че тя ще се подобри.

В момент, когато инфлацията достига около 40-годишен връх, и при растящите лихви и лихви по 30-годишните ипотечни кредити дейността на жилищния пазар вече рязко се забавя.

„Представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) не са виждали лихви по 30-годищните ипотечни кредити над 5% за повече от един месец в зрелия си живот“, коментира главният икономист на Windermere Real Estate Матю Гарднър.

„По-високите лихви ще намалят продажбите и новозапочнатите жилища, а ръстът на цените… ще се забави“, допълва той.

В същото време продажбите на съществуващи жилища, които съставляват около 90% от общите продажби, намаляха близо до двегодишно дъно от 5,61 млн. броя миналия месец. Очакванията са те да продължат да намаляват и да достигнат 5,34 млн. броя до второто тримесечие на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още