IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният срив в Южна Корея е изпитание за най-задлъжнелите потребители в света

Цените на апартаментите в Сеул са спаднали миналата седмица с най-бързия си темп от 26 месеца насам, а обемът от сделки също намалява

17:52 | 29.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Имотният пазар в Южна Корея направи внезапен преход от нажежаване до срив, като подлага на натиск едни от най-задлъжнелите потребители в света в момент, когато секторът преживява най-бързото покачване на лихвите в историята, пише Ройтерс.

Цените на апартаментите в Суел миналата седмица са отбелязали най-резкия си спад от 26 месеца насам, а обемът от сделки в столицата е намалял със 73 на сто през юни спрямо година по-рано.

Дългът от 2,6 квадрилиона вона (1,97 трлн. долара), свързан с имотния пазар, е изправен пред голямо изпитание на фона на растящите лихви, а спадът на пазара и по-високите вноски по ипотечните кредити вероятно ще доведат до по-слабо потребление.

Тъй като близо три четвърти от богатството на домакинствата е обвързано с недвижимите имоти, държавните ръководители се притесняват, че по-високите лихви по ипотечните кредити може да увеличат спрените плащания и да доближат икономиката до финансова криза.

Финансовите регулатори очакват броят на хората, които може да спрат плащанията по кредитите си, да нарасне с половин милион до 1,9 млн. души, след като средната лихва по ипотечните кредити достигне 7% спрямо настоящите 5%-6%.

Тъй като услугите и потреблението на суровини от строителната индустрия съставляват около 15% от икономическата дейност, спадът на имотния пазар в съчетание с намаляващия износ може да се превърне в голяма спирачка за растежа.

„Финансовата система на Южна Корея е една от най-уязвимите в света към повишаване на лихвите, тъй като нарастването на дълга по време на пандемията беше едно от най-високите“, коментира Сео Ян-со, анализатор в компанията Kiwoom Securities.

„Хората, които в последно време са изтеглили както ипотечен, така и потребителски кредит, са изправени пред най-големи проблеми“, допълва той.

Южнокорейската централна банка повиши лихвите с 1,75 процентни пункта от август м. г. насам, включително с безпрецедентните 50 базисни пункта този месец.

Основната лихва се очаква да достигне 2,75% до края на тази година спрямо 2,25% в момента и ще подложи на още по-голям натиск задлъжнелите семейства, тъй като местните лихви по ипотечните кредити растат спрямо настоящите 9-годишни върхове.

В последните пет години цените на жилищата в Сеул нараснаха над два пъти заради движеното от стимулите търсене на домове, въпреки че по-тежките ограничения за отпускане на кредити тласнаха много млади хора към финансови затруднения.

Южна Корея има едно от най-високите съотношения в света между дълг и БВП от 104,3% през първото тримесечие, сочат данни за 36 големи икономики на Института за международни финанси.

Регулаторите се опитаха да смекчат последиците от дълга на домакинствата върху по-широката финансова система, като предложиха на кредитополучателите шанса да рефинансират заеми при фиксирана лихва. Облекчението беше направено само две седмици след огромното повишаване на лихвите от Южнокорейската централна банка този месец.

„Ще подобрим структурата на дълга на домакинствата възможно най-бързо“, заяви по-рано тази седмица финансовият министър. „Когато планираният пакет за рефинансиране влезе в действие, делът на дълга на домакинствата с променлива лихва трябва да намалее с до пет процентни пункта до 73% спрямо 78%“, допълни той.

Съотношението между дълга и разполагаемите доходи достигна 206% в края на миналата година, което означава, че дългът на домакинствата сега е два пъти по-голям от разполагаемите им средства за живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Не знаех, че корейците са толкова закъсали. Впрочем обичайно за съюзници на САЩ - и тия като джадаите май е по-добре да се самоокълцат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още