IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотната криза в Китай застрашава да повлече надолу стоманената индустрия

Очакванията са търсенето на стомана да се свие с 5% тази година

08:34 | 11.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската стоманена индустрия навлиза в колеблива нова ера, тъй като влошаващата се имотна криза застрашава търсенето, а воденият от строителството модел на растеж изглежда все по-неустойчив, пише Bloomberg.

Почти една трета от стоманодобивните заводи в Китай може да фалират в криза, която може да продължи пет години, предупреди през юни Ли Ганпо, основател и президент на Hebei Jingye Steel Group. „Целият сектор губи пари и поне засега не виждаме повратна точка“, коментира той.

Имотната криза се разрасна тази година, като въвлече предприемачи и банки и принуди властите в Пекин да смекчат амбициите си за растеж. Стоманодобивните заводи, които са произвели над 1 млрд. тона миналата година, около половината от световното производство, са много уязвими на спада, който също така засяга цените на желязната руда и на минните компании от Австралия до Бразилия.

След повече от една година на имотни проблеми перспективите се влошават, тъй като правителството предприема големи спасителни програми и запазва строгите правила за дълга. Индексът на мениджърите по поръчките в стоманения сектор се срина през юли до най-ниското си ниво от 2008 г. насам, а Goldman Sachs очаква търсенето да се свие с 5% тази година. Имотният сектор съставлява най-малко една трета от търсенето на стомана в Китай.

Отвъд настоящата криза индустрията е изправена пред дълбоки предизвикателства, тъй като моделът на растеж, който подкрепяше китайската икономика десетилетия наред, показва признаци на затягане. Президентът Си Дзинпин изглежда не е склонен на инфраструктурни разходи и финансови стимули, които съживиха сектора след световната финансова криза и спада на имотния пазар през 2015-2016 г.

„Този път наистина е различно“, коментира Леланд Милър, главен изпълнителен директор на China Beige Book International, която наблюдава стоманената индустрия. „Тъй като имотите изгубиха силата си на основен двигател на растежа, ключови суровини като стоманата вече нямат предимството на безкраен достъп до кредитиране“, допълва той.

В краткосрочен план голямото препятствие за стоманата са големите наличности от недовършени имоти, отразено във вълната в последно време на ипотечни бойкоти. Цените на стоманата за строителство също намаляха до двегодишно дъно миналата седмица. Това се случи, въпреки че производството спадна до най-ниското си ниво от началото на воденето на статистика от компанията Mysteel от 2015 г. насам.

Тежки времена в бъдеще

„Търсенето намалява бързо“, каза Сяо Дзунху, президент на държавната компания Hunan Valin Steel, на среща на индустрията в Пекин миналата седмица, където говорител след говорител предупреди, че се задават трудни времена.

Пазарите „ще останат сложни и затегнати“ това полугодие, а мерките за стимулиране се нуждаят от време, за да влязат в сила, коментира Чън Шаохуей, вицепрезидент на Jiangsu Shagang Group, по време на същата среща.

Слабото търсене се отнася и за желязната руда, която е ключова съставка в производството на стомана. Фючърсите в Сингапур поевтиняха с една трета за ден във вторник и са намалели с над една трета спрямо връхната точка в началото на март. Китайската стоманена индустрия е в „период на рязък спад на всички фронтове“, отбеляза Liberum Capital в бележка, в която запази препоръките си за продаване на акции на минни компании като BHP Group, Rio Tinto и Antofagasta. 

Стоманопроизводителите може да имат ограничено поле за маневри, когато става дума за намаляване на производството. Местните власти подлагат на натиск заводите да запазят активността си, за да предотвратят отслабване на икономическите данни, съобщават ръководители на четири компании производители, пожелали да останат анонимни.

Стоманодобивните заводи преди време бяха смятани за двигатели на икономическия растеж в Китай, като някои се разраснаха от малки работилници в селските райони до конгломерати за милиарди долари. Макар че спадът на имотния пазар все някога ще спре, шансовете да постигне същия бум, който подкрепяше най-голямата икономика в Азия в последните няколко десетилетия, изглеждат малки.

„Третото тримесечие ще бъде най-трудното време за индустрията“, коментира Джу Гуосън, заместник-директор на института за технологични изследвания Shougang Group, по време на среща в Пекин. „Трябва да изоставим всякакви илюзии за пазара и да насочим внимание върху това какво можем сами да направим“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още