IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилизация чрез интернет

Демонстрантите в Истанбул не се довериха на класическите медии, а на Twitter и Facebook

09:35 | 03.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Протестиращ заснема картина с помощта на смартфона си. Кадрите, които държавните телевизии не показват, се разпространяват чрез интернет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестиращ заснема картина с помощта на смартфона си. Кадрите, които държавните телевизии не показват, се разпространяват чрез интернет. Снимка: Ройтерс

Кървящи хора, биещи с палки полицаи, водни оръдия, сълзотворен газ и десетки хиляди демонстранти: така изглежда Истанбул от петък насам, ако човек се информира засъбитията от YouTube, Twitter и Facebook. Наводнението от снимки е огромно и объркващо - като и самата ситуация.

Слуховете се разпространяват мълниеносно: полицията е използвала отровния хербицид Agent Orange, двама протестиращи са загинали, правителството е блокирало Facebook и Twitter. Много от съобщенията се разпространяват непроверено и остават непотвърдени - но за свидетелите на протеста те са единственият начин за изчерпателно и бързо документиране на бурните събития, пише в свой анализ Spiegel.

Практическите съвети също се разпространяват в Twitter: Как да се защитим срещу сълзотворен газ и спрей? Къде точно може да избягаме от полицията? И как да се държим в ареста? 



Но преди всичко в мрежата се споделят изображения, те стават икони на един граждански протест: Една жена в черна рокля и джапанки хвърля обратно към полицаите една граната със сълзотворен газ, друга протестираща с гол торс е повалена на земята и ритана от полицията, майка отмива газта от очите на дете, те са в метростанцията на площад Таксим – чак до долу са стигнали облаците сълзотворен газ на полицията.

Потребителите призовава всяка снимка, която документира полицейското насилие, да бъде документирана. Ако лицата, отговорни за бруталните полицейски действия, бъдат изправени пред съда, тези документи ще са от решаващо значение.

Когато в неделя протестите стихнаха, в Twitter се разпространиха снимки на демонсттантите, които в обстрелвания преди това със сълзотворен газ и гранати Gezi Park и близкия булевард „Истиклял“ събират боклук и сълзотворни гранати. Посланието им чрез Twitter е ясно – тях ги е грижа за своя град и своята страна и не искат ескалация.

Както и по времето на „Арабската пролет“ социалните медии изтласкаха класическите като основен източник на информация за протестите. Нещо повече, от дни в Twitter под hashtag # buguentelevizyonlarıkapat (Изключи си телевизора) се призовава да не се обръща внимание на материалите на държавни и частни телевизии.

Много от протестиращите са ядосани заради оскъдните репортажи по турската телевизия. Те не виждат съвпадение на нещата, които виждат по улиците на града, с това, което показват телевизионните новини. Концепцията за "медийно затъмнение" („media blackout“) си пробива път. 

Асоциацията на журналистите „Репортери без граници“ е класирала в момента Турция на 154-о място в света в класацията „Свободата на печата“, често критични журналисти са арестувани и осъждани. Държавните телевизии частично са под влиянието на правителството. У много журналисти цари атмосфера на страх.

Така протестното движение, което започна в малък парк в Истанбул и сега се разпространява в цялата страна, предпочете да комуникира и да се информира по Twitter. Само до петък следобед във връзка с протестите са били разпространени около два милиона туита.

Хаштаговете #direngeziparkı, #occupygezi и #geziparki през уикенда станаха най-използваните тагове в Twitter в света.  Те бяха допълнени от прозаичния таг #resistanbul. Там се събираха новините за всичко, което се случваше в близост до парка Gezi.

В центъра на Истанбул през уикенда се срина и мобилната мрежа. Някои кафенета и заведения на булевард „Истиклял“, около който се разпростряха протестите, отвориха своите безжични мрежи, за да подпомогнат движението. Протестиращите продължават да разчитат повече на своите смартфони, вместо на традиционните медии.

Снимки от протестите вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още