IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook пусна 360-градусово видео в социалната си мрежа

Компанията се опитва да привлече интереса на потребителите към виртуалната реалност

10:04 | 24.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook представи в сряда 360-градусово „сферично“ видео в своя поток от новини, което позволява на потребителите да се „движат“ вътре в най-новия трейлър на филма „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, пише Wall Street Journal.

Чрез новата услуга зрителите имат възможност да променят гледната си точка в картината. Потребителите на мобилни устройства могат да правят същото, като накланят телефона си или като плъзгат пръста си по екрана, за да променят ъгъла.

Vice, Discovery и GoPro също са се записали за първата версия на услугата. В случая с трейлъра на „Междузвездни войни“ потребителите могат да гледат дори зад космическия кораб или да разглеждат случващото се около него, използвайки компютърната мишка, за да променят посоките.

Новото видео предложение е достъпно само за смартфони, използващи операционната система Android. То все още не е съвместимо с операционната система на Apple – iOS, но това ще се случи в следващите няколко месеца, обявиха от Facebook.

Целта на Facebook е да повиши интереса на своите потребители към виртуалната реалност – технология, на която компанията залага много в момента.

Facebook се насочи към виртуалната реалност миналата година, придобивайки Oculus VR за 2 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг преди това нарече виртуалната реалност следващата „изчислителна платформа“ след мобилните устройства. Видеото с виртуалната реалност, което се появи в социалната мрежа, е отделно от приложението за виртуална реалност, което Facebook разработва.

360-градусовото видео се очаква да бъде пуснато за отделни потребители, както и като нова рекламна възможност за бизнеса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още