IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иск за 1 млрд. долара обвинява Facebook, че е "инструмент на Хамас"

Роднини на жертви на палестинското движение смятат, че мрежата е предоставяла платформата си за организиране на нападения

14:02 | 12.07.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Роднини на израелски и американски жертви на палестински атаки са подали съдебен иск за 1 млрд. долара срещу Facebook, обвинявайки социалната мрежа, че е предоставяла на движението Хамас възможност да използва услугата за разпространение на насилие, съобщава Bloomberg.

„Facebook съзнателно е предоставял материална подкрепа и ресурси на Хамас под формата на онлайн платформа и комуникационни услуги“, пише в съдебния иск, копие от който притежава Bloomberg.

„Казано по-просто, Хамас използва Facebook като инструмент за извършване на тероризъм“, се посочва в документа, изпратен от израелския адвокат Нитсана  Даршан-Лайтнер.

В иска, подаден в Окръжния съд в южния окръг на Ню Йорк, се твърди, че Хамас е публикувал информация за последователите си в социалната мрежа, за да подпомогне осъществяването на атаките.

Хамас се смята за терористична организация от САЩ, Европейския съюз и Израел. Според обвинителите движението е използвало Facebook, за да обменя оперативна и тактическа информация с членове и последователи, публикувайки уведомления за предстоящи демонстрации, затворени пътища, израелски военни действия, както и инструкции за извършване на атаки.

Мушир ал-Масри, старши лидер на Хамас, заяви по телефона, че "съдебният иск срещу Facebook ясно показва американската политика за борба със свободата на печата и словото" и е доказателство за американските предразсъдъци срещу групата и "нейната справедлива кауза“. 

От социалната мрежа отказват коментар по случая. По имейл от компанията обясняват, че съществуват стандарти, които ясно показват каква активност е позволена във Facebook. Те отбелязват, че искат потребителите да се чувстват сигурни, когато използват мрежата, допълвайки, че няма място за насърчаване на насилие, директни заплахи, тероризъм или омраза в социалната мрежа.

През март Facebook свали страница, насърчаваща ново палестинско въстание срещу Израел заради „директни призиви за насилие“, което е в нарушение с фирмената политика.

Габриел Вайман, експерт по тероризма в интернет от университета в Хайфа, обясни, че технологията може да бъде по-ефективна от съдебен спор за използването на социалните медии за насилствени цели. Според него фокусът трябва да бъде върху разработването на по-бързи начини за откриване на проблемни съобщения, така че те могат да бъдат блокирани веднага.

„Facebook не е единствената платформа“, каза още той. „Има много други. Какво може да се направи. Да се осъдят всички ли?“, заяви още той.

Ищците по иска, подаден на 10 юли, са семействата на Яков Нафтали Френкел, 16-годишен отвлечен и убит през юни 2014 г. и 3-годишният Чая Браун, чиято количка бе ударена умишлено от палестински шофьор през октомври 2014 г. на железопътна гара в Йерусалим.

През февруари 2015 г., същият съд отсъди, че палестинската власт и Организация за освобождение на Палестина са замесени в шест нападения срещу американци в Израел преди повече от десет години и ги осъди да заплатят 218,5 млн. долара на жертвите на семействата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
На страната на Ислямска държава ли са Google, Facebook и Twitter? http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=555429&df=773127&dflid=3-na-stranata-na-islyamska-darzhava-li-sa-google-facebook-i-twitter Социалните мрежи се ползват напълно безпрепятствено не само за пропаганда, а и за набиране на доброволци които да се бият на страната на джихадистите, а компаниите не правят нищо друго освен голи декларации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още