IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разглежда отговора на Facebook по обвинение в подвеждане

Facebook имаше срок до 31 януари тази година да даде своята позиция

09:29 | 23.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че разглежда отговора на Facebook по обвиненията, че американската социална мрежа е предоставила подвеждаща инфомация по време на наддаването за чат услугата WhatsApp. Ако това бъде потвърдено, на компанията може да бъде наложена солена глоба, предава Ройтерс.

През декември миналата година Европейската комисия (ЕК) заяви, че обявената от Facebook информация за придобиването като част от проверката на сделката за 22 млрд. долара, сключена през 2014 г., е невярна.

Тогава Вестагер даде на Facebook възможност да се защити в срок до 31 януари.

„Получихме отговора на Facebook и го анализираме“, обясни Вестагер в рамките на изслушване в Европейския парламент (ЕП).

На компанията може да ѝ бъде наложена глоба от около 1% от световния оборот, или около 179 млн. долара, ако сумата е базирана на приходите от 2015 г.

Когато обявиха, че извършват разследване на случая, европейските власти заявиха, че като цяло придобиването не е заплашено по никакъв начин. 

Освен това ЕК отправи запитвания към Facebook във връзка с промените в политиките ѝ, които позволяват на социалната мрежа да пуска реклами в платформата си и в Instagram, като те са базирани на данни от WhatsApp. 

Припомняме, че през 2013 г. Microsoft беше глобена с 561 млн. евро за нарушаване на обещание към антитръстовите органи, което подчертава колко сериозно гледа ЕК на процесуални нарушения.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още