IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook актуализира плана си за противодействие на лошото поведение

От началото на годината до края на юни българските власти са отправили 18 искания за предоставяне на информация от социалната мрежа

08:42 | 16.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Още данни за прозрачността

Съобщението му е част от актуализиран доклад за прозрачността на Facebook, който разкрива как компанията се справя с неподходящото съдържание и исканията за потребителски данни от страна на правителствата.

От него става ясно, че в периода от началото на годината до края на юни българските власти са отправили 18 искания за предоставяне на информация от социалната мрежа, едно от които е било поискано по спешност. Те са били за общо 23 акаунта в социалната медия. От тях Facebook е отговорила на 83%. 

За първи път Facebook обяви в четвъртък отделни данни за тормоз в социалната мрежа, заявявайки, че е идентифицирала около 2,1 милиона такива постинги в услугата между април и септември, като около 15 процента са открити проактивно преди оплаквания на потребителите.

Сред другите забележителни актуализации са рязък ръст през първата половина на годината в исканията за цензура на руските и пакистанските власти и заявки за потребителски данни от индийските власти, показва статистиката на Facebook.

През последните две години Facebook е подложена на обстрел заради самоувереността си в разработването на инструменти за борба с екстремисткото съдържание и пропагандни операции. А американските разузнавателни агенции стигнаха до извода, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г., за да помогне на Доналд Тръмп да ги спечели, като е подкопавала доверието към кандидата на демократите Хилари Клинтън. Русия отрече всякаква намеса в изборите.

Материалът на  New York Times, който разкрива, че Facebook е използвала фирмата за връзки с обществеността Definers, за да атакува критици и съперници, породи нови критики.

Facebook е прекратила сътрудничеството с тази фирма в сряда, когато, както твърди Зукърбърг, той е разбрал за това. Освен това социалната мрежа ще провери отношенията си с всички PR агенции, за да се избегнат такива случаи в бъдеще.

Facebook призна след публикуването на материала, че онлайн мрежата е работела съвместно с PR компанията Defenders, която е насърчавала журналистите да преглеждат отблизо анти-Facebook кампании, например финансирането на организацията "Freedom from Facebook". Предполага се, че сред финансиращите ѝ лица е Джордж Сорос, който често е подложен на критични коментари от консерватори като президента Доналд Тръмп, но също така и е замесван в антисемитски конспиративни теории.

„Намерението беше да покажем, че това не е само спонтанна кампания на местно равнище, както твърди вестникът, но подкрепена от известен критик на нашата компания", защитава се Facebook. Бизнес отношенията с Definers приключиха „снощи", пояснява мрежата. Фондацията на Сорос отхвърли всякакви връзки с „Freedom from Facebook“.

Американският сенатор Ейми Клобучар заяви, че ще поиска от Министерството на правосъдието да проучи дали фирмата за връзки с обществеността е била ангажирана с неразкрита политическа дейност, докато законодателите обмислят нови правила за Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още