IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо расте натискът над Марк Зукърбърг

За 4 месеца акциите на Facebook се обезцениха с 40%, акционери настояват основателят да напусне позицията председател на Борда

08:37 | 27.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Oснователят на Facebook Марк Зукърбърг по време на срещата си през лятото с френския президент Еманюел Макрон (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Oснователят на Facebook Марк Зукърбърг по време на срещата си през лятото с френския президент Еманюел Макрон (вляво). Снимка: Ройтерс

Първоначално Trillium Asset Management предложи да се назначи независим председател на Борда на директорите на Facebook, след като се разрази скандалът с Cambridge Analytica, която незаконно е използвала личните данни на потребителите на социалната мрежа. Разкритията доведоха до сериозен спад на котировките на акциите на Facebook.

Двойната роля на Зукърбърг като главен изпълнителен директор и председател пречат на борда на Facebook да действа независимо и да осигурява надзор, казва Крон. Като пример той цитира решението на борда да пусне изявление на 15 ноември след материала на New York Times, заявявайки, че подкрепя двамата изпълнителни директори - Зукърбърг и главния оперативен директор Шерил Сандбърг.

„Президент е Марк Зукърбърг, а Шерил е в борда“, казва Крон. „Така че всъщност Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг заявиха, че подкрепят Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг“.

До този момент Зукърбърг отхвърля предложението. Откакто основава Facebook в общежитие в Харвард през 2004 г., Зукърбърг държи почти пълен контрол над компанията и все още притежава 60% от акциите с право на глас, което му дава категоричен контрол над собствената му съдба. The Wall Street Journal констатира, че инициативата на притежателите на малки пакети с акции от Facebook за момента е обречена на провал, защото Зукърбърг разполага с 59,9% от гласовете в борда.

“В момента не мисля, че това има смисъл", каза Зукърбърг пред CNN през миналата седмица, когато бе попитан дали няма да обмисли да се откаже от ролята на председателя.

В интервюто си за CNN Зукърбърг също така похвали Сандбърг и заяви, че се надява двамата да продължат да работят заедно още години. Това се случи след материал на Wall Street Journal, в който се твърди, че Зукърбърг обвинява Сандбърг и нейните екипи за много от проблемите, засягащи компанията. Говорител на Facebook отказа коментар по тази тема.

От финансова гледна точка Facebook показва някои признаци на напрежение. През миналия месец компанията обяви разочароващи данни за приходите и ежедневно активните потребители и също така заяви на инвеститорите, че разходите ще нараснат с 40% до 50% през следващата година.

Това е “нова територия” за Facebook. Компанията заемаше до такава степен господстваща позиция при социалните мрежи и мобилната реклама, че предишните ѝ проблеми около неприкосновеността на личния живот, макар и да са навредили на имиджа на компанията, не доведоха до отпадане на потребителите от сайта или силен ръст на разходите за маркетинг.

Анализаторите не са убедени, че Facebook може да се справи този път лесно с проблемите.

Скот Девит от Stifel Nicolaus понижи целевата цена за акциите в понеделник до 150 долара от 186 долара, като стана поредният анализатор, който изразява скептицизма си. На 19 ноември Браян Уесър от Pivotal Research потвърди призива си за продажба и целевата цена за акция от 125 долара, подчертавайки, че “опасенията на рекламодателите относно морала на Facebook са реални".

Джеймс Бръмли, анализатор в InvestorPlace, заяви, че редица статии, които накърняват имиджа, се появяват в период, в който основните продукти на Facebook вече губят значение.

“Недостатъчно хора все още се интересуват от Facebook, и те са уморени от същите неща - политически разправии, преобладаващ брой агресивни постинги и нещо, което изглежда като все по-агресивни рекламни усилия", казва Бръмли. “Попитайте обикновения потребител на Facebook как се чувства в сайта, а отговорът ще в духа на “оф“. Не е това, което беше преди”.

Зукърбърг има доста работа.

Той има нужда от потребителите да се доверят, че публикациите, които виждат, са реални и че данните им са защитени. В същото време трябва да представи свежи продукти, за да задържи потребителите и да открие бъдещи възможности за растеж. И също така трябва да може да набира и запази талантите си в Залива, където конкуренцията за инженери и програмисти е по-висока от всякога.

Но за инвеститорите, които отчитат спад на стойността на своите залози, проблемът днес е, че Зукърбърг не носи отговорност пред никого.

“Няма никой, на когото Зукърбърг трябва да докладва или когото да слуша, за да се увери, че не взема глупави решения", казва Джули Гудридж, главен изпълнителен директор на Northstar Asset Management, който притежава 23 500 акции на Facebook. “Няма проверки и баланси”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Въображаемите долари лесно се печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Ами не съм смятал колко точно съм спечелил от спекулация, понеже аз съм почнал още пред далечната 1995г сигурно числото е над 200к $ минимум за целия период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Вие колко сте спечелили досега от прогнозите си? Или сте от онези хора, които винаги знаят всичко за пазарите, ама не щат да си цaпат ръцете с прeзpяно спeкулaнтство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Facebook е един голям балон, който има нищожни приходи в сравнение с колосална пазарна капитализация. След като отрезвяването по отношение на балона дойде винаги се търсят някакви причини я в мениджмънта, я в монетарната политика я в някоя нова регулация. Причината за срива от 40% не е Зукърбърг, а Facebook е била силно надценена преди това и спадът е просто нормализация. Дори е сега акцията пак е надценена около 2 пъти в сравнение с нивото на приходите. Реалната цена на фейсбук е между 70 и 85$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
" изнес моделът на Facebook, който разчита на това все по-голям брой потребители да споделят повече информация и рекламодателите да продължават да плащат, за да достигнат до тях, започва да изглежда несигурен, тъй като доверието в мрежата се влоши. "Тази глупост е в top компаниите определящи високоефективната и с огромно БВП САЩ."разчита на това все повече потребители да споделят"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още