IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай забрани Facebook, но го използва за пропагандата си?

Пекин редовно публикува и рекламира съдържание, показващо "щастливия" живот на уйгурите в Синдзян

18:15 | 11.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Говорител на китайското правителство не е отговорил на запитванията за коментар относно активностите във Facebook или политиките по отношение на Синдзян. Вместо това описва огромната мрежа от лагери като центрове за професионално обучение, насочени към противодействие на тероризма и религиозния екстремизъм.

Въпреки че парите, похарчени от Пекин, са малко, обсъжданията на вътрешно ниво във Facebook подсказват, че компанията може да ограничи възможността китайското правителство да пуска подобни реклами в платформата.

Рекламите и публикациите на китайското правителство и държавните медии включват видеоклипове на хора в Синдзян, включително деца, които заявяват пред камерата, че животът им се подобрява и западните държави участват в заговор, целящ дестабилизирането на Китай.

На вътрешно ниво служители на Facebook са обсъдили и безпокойството си от дезинформацията, разпространявана от Пекин, и потенциалното схващане, че социалната мрежа позволява на Китай да разпръсква пропаганда, свързана с хуманитарни проблеми.

Facebook обичайно премахва свързаните със Синдзян реклами на Пекин в рамките на няколко дни, ако вътрешните прегледи показват, че те не са правилно отбелязани като свързани със социални и политически проблеми. Когато пускат реклами, рекламодателите са длъжни  в интерфейса за покупка на реклама на Facebook да посочват дали покриват такива теми.

Когато тези правила се спазват, рекламите се показват с името на този, който е платил за тях. Ако не, потребителите ги виждат без тази информация. Китайските реклами, свързани със Синдзян, често не отговарят на изискванията на Facebook, но все пак са гледани десетки хиляди или стотици хиляди пъти, а понякога и повече, преди социалната мрежа да ги премахне.

Притесненията сред служителите на компанията са поредните, които се появяват във Facebook, което показва как компанията се бори с трудните решения в глобален мащаб, докато се опитва да контролира онова, което се публикува в платформата. В САЩ социалната мрежа беше критикувана за това, че е наложила забрана на някои публикации и хора, като досегашния президент Доналд Тръмп.

Миналата седмица Facebook заяви, че премахва мрежа от базирани в Китай хакерски акаунти, използвани за разпространението на зловреден софтуер, който цели да шпионира журналисти и дисиденти сред уйгурите в чужбина. Facebook не приписва атаките на китайското правителство.

Междувременно Wall Street Journal писа, че свързана със Синдзян дейност на китайските държавни медии и дипломати във Facebook и Twitter е достигнала нов връх през миналата година според ново изследване. Това се е случило в опит на Пекин да защити политиките си в региона.

Въпреки че Facebook е блокиран в Китай от 2009 г., приходите му от рекламодатели от страната може да надхвърлят 5 млрд. долара годишно, твърдят анализатори, които се занимават с проучвания в областта на дигиталната реклама. Това прави рекламодателите от Китай вторият по големина източник на приходи за социалната мрежа след САЩ. Facebook не дава разбивка на приходите си по страни.

Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
са не ми се слушат приказки че Тромпета бил такъв и онакъв щото 80 млн. гласуваха за него, т.е. фейсбоклуците с врабчо и гогала с оня шеф мангcap немат право да блокират Тромпета, а те го праят от там следва че явно много власт си мислят че имат тия и треа се разглобат по същия начин по който са създадени, защото те не задават тона на музиката колко и да им се иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
първо няма такова нещо като диктатори, за да е някой сложен някъде като цар значи има силна поддържаща група зад гърба му. Китай и Русия им пречи западната пропаганда на глобалистите, в САЩово дан би да има слобода на изразяване тука дан би да има ее диктатури ли за Сащово и България со се Зашада ?? ми диктатури са, фейсбоклука и врабчо блокираха действащия си президент ало ? начи не Джуджаро не Чайника а Тромпета, дори Иранските мюфтии не блокираха бе тва слобода ли е ми не е диктатура е ... Това блокират Русия и Китай и не само Австралия също ги кара да плащат щот се изживяват като господари технологичните opъфляци да ама до са само греди удрят накрая и Гугъла ше бъде разфасован и точка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Както че и всяка нормална държава не би трябвало да има проблеми с истината. А проблеми с истината имат най- вече диктатори и убийци като управляващите в Китай и Русия. На тях не им пречи само фейсбоклука, пречи им всяка свобода на изразяване, която твърди нещо различно от официалната позиция на управляващите. И както е казано в статията "уж забраняват нещо но не им пречи когато го използват за партийна пропаганда". Тук проблема не е в технологичните гиганти и техните социални услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
всички събирачи и търговци на лични данни трябва да бъдат забранени и преследвани от закона с най тежки наказания...--------------------------------------------------------------------прайлно, фейсбоклука се самопровъзгласява и изживява като институция, но не е такава и няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
всички събирачи и търговци на лични данни трябва да бъдат забранени и преследвани от закона с най тежки наказания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
всяка нормална държава би трябвало да го забрани това нещо ... е Австралия нещо се опитаха да я рекетират но тя не се поддаде и боц в аналното отверстие на фейсбоклукa ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още