IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай забрани Facebook, но го използва за пропагандата си?

Пекин редовно публикува и рекламира съдържание, показващо "щастливия" живот на уйгурите в Синдзян

18:15 | 11.04.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Предприемането на действия във Facebook срещу контролираните от държавата медии представлява затруднение за компанията, твърдят някои от анализаторите. Рекламите могат да включват съдържание, от което служителите на социалната мрежа да не са доволни, но въвеждането на политики за справяне с този проблем би означавало да се реши какво може да публикува правителството в платформата.

Властите и институциите в страни като Виетнам, Пакистан, Турция и Саудитска Арабия също използват Facebook за да изразяват вижданията си.

Контролирани от китайската държава медии управляват три от двадесетте най-следвани Facebook страници в света според DataReportal. Международният новинарски канал на Пекин CGTN има над 115 млн. последователи. Той е четвърти в света и изпреварва страници като тези на Coca-Cola и поп звездата Риана.

Държавната информационна агенция Xinhua миналия месец плати по-малко от 100 долара за реклама, промотираща видео интервю с кмета на Урумчи, град в Синдзян, в което той казва, че „мирът и стабилността, за които хората от всички етнически групи в Синдзян отдавна мечтаят, вече са реалност“. По думите му „заговорът“ между западните държави да се повлияе негативно на вътрешните въпроси на Китай е „обречен на провал“.

За два дни клипът е гледан около 200 хил. пъти според рекламните данни на Facebook, преди да бъде премахнат. Xinhua не е отговорила на запитването за коментар.

„Тези реклами предлагат инструмент за пропагандата на Пекин“, твърди говорителят на базираната в Ню Йорк група за защита на човешките права Avaaz, която проучва случващото се в Синдзян и рекламните практики на китайското правителство във Facebook. „Дори и сумите да не са големи, това е директен източник на печалба“ за Facebook, допълва той. „Това определено е притеснително“.

През миналата година CGTN, част от китайската държавна телевизия CCTV, е платила повече от 400 долара за промотиране на видео с ученици от Синдзян, които отиват на училище, за което анализатори твърдят, че е е място, в което понякога се изпращат децата на онези, които са задържани. Във видеото децата казват, че са щастливи да бъдат в училището, защото ядат полезна храна и получават образование.

Рекламата е показана повече от 1 млн. пъти за четири дни сред потребителите на Facebook в държави като Пакистан, Индия и Бангладеш. След това е изтрита.

От 28 март CGTN е пуснала поне още 10 реклами, свързани със Синдзян, повечето от които са премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
са не ми се слушат приказки че Тромпета бил такъв и онакъв щото 80 млн. гласуваха за него, т.е. фейсбоклуците с врабчо и гогала с оня шеф мангcap немат право да блокират Тромпета, а те го праят от там следва че явно много власт си мислят че имат тия и треа се разглобат по същия начин по който са създадени, защото те не задават тона на музиката колко и да им се иска
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
първо няма такова нещо като диктатори, за да е някой сложен някъде като цар значи има силна поддържаща група зад гърба му. Китай и Русия им пречи западната пропаганда на глобалистите, в САЩово дан би да има слобода на изразяване тука дан би да има ее диктатури ли за Сащово и България со се Зашада ?? ми диктатури са, фейсбоклука и врабчо блокираха действащия си президент ало ? начи не Джуджаро не Чайника а Тромпета, дори Иранските мюфтии не блокираха бе тва слобода ли е ми не е диктатура е ... Това блокират Русия и Китай и не само Австралия също ги кара да плащат щот се изживяват като господари технологичните opъфляци да ама до са само греди удрят накрая и Гугъла ше бъде разфасован и точка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Както че и всяка нормална държава не би трябвало да има проблеми с истината. А проблеми с истината имат най- вече диктатори и убийци като управляващите в Китай и Русия. На тях не им пречи само фейсбоклука, пречи им всяка свобода на изразяване, която твърди нещо различно от официалната позиция на управляващите. И както е казано в статията "уж забраняват нещо но не им пречи когато го използват за партийна пропаганда". Тук проблема не е в технологичните гиганти и техните социални услуги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
всички събирачи и търговци на лични данни трябва да бъдат забранени и преследвани от закона с най тежки наказания...--------------------------------------------------------------------прайлно, фейсбоклука се самопровъзгласява и изживява като институция, но не е такава и няма да стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
всички събирачи и търговци на лични данни трябва да бъдат забранени и преследвани от закона с най тежки наказания...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
всяка нормална държава би трябвало да го забрани това нещо ... е Австралия нещо се опитаха да я рекетират но тя не се поддаде и боц в аналното отверстие на фейсбоклукa ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още