IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook навлиза в период на несигурност за инвеститорите си

Подходът на Зукърбърг към проблемите на компанията е най-малкото извън реалността, а в най-лошия случай - безотговорен

22:25 | 30.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Съдебните спорове идват от различни посоки. Едно скорошно съдебно дело от акционери твърди, че бордът на Facebook е надплатил в уреждането с FTC на стойност 5 милиарда долара, за да защити главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг от отговорност. Друг съдебен спор обвинява в търговия с вътрешна информация шепа топ мениджъри на Facebook. Исковете бяха заведени от две групи акционери, ръководени от пенсионни фондове, включително пенсионната система на учителите в Калифорния. Говорител на Facebook отказа коментар.

По-сериозно: компанията може да бъде изправена пред наказателна отговорност за някои от най-лошите поведения на сайта си. Изтеклите вътрешни документи включват доказателства, че Facebook е пропуснала да направи достатъчно, за да спре трафика на хора, според доклада на Wall Street Journal. Това би могло да я направи отговорна пред Закона за съвременното робство на Великобритания, според Андрю Уолис, основател на благотворителната организация срещу трафика на хора Unseen.

Гретхен Питърс, която ръководи организация, която следи за престъпността и терористичната дейност в социалните медии, лобира пред Министерството на правосъдието, за да разследва то дали хостването на криминално съдържание във Facebook може да се счита за нарушение на закон, предназначен да помогне за преследването на организирана престъпност. Разследването обаче не е гарантирано.

Изглежда, че шефът се е отправил към изхода. Помните ли през 2000 г., когато Бил Гейтс се оттегли като главен изпълнителен директор на Microsoft? Компанията преминаваше през антитръстов кошмар с регулатори, а самият Гейтс често беше обвиняван за всичко, което не беше наред с Windows. След това напусна, за да се съсредоточи върху фамилната си фондация и се превърна във филантропска икона. Това трябва да звучи доста привлекателно за Марк Зукърбърг в момента и почти личи в поведението му.

Наскоро, вместо публично да отговори на някои от най-лошите вътрешни течове в историята на Facebook, Зукърбърг публикува видеоклипове, на които се фехтува и говори за нови хардуерни продукти. Той също се пошегува, че Ню Йорк Таймс е объркал подробности за неговата машина за сърфиране, в това, което е сериозна история за това как компанията променя новинарските канали. По-разумен подход за Зукърбърг щеше да бъде да адресира публично изтичането на информация или поне да запази мълчание и да се съсредоточи върху решаването на въпроса.

Вместо това неговото поведение би трябвало да е обезпокоително, особено за всеки, който иска да види главния изпълнителен директор да управлява ръководния си екип през поредната криза. Изтичането на информация към Wall Street Journal съдържа информация за много различни области на Facebook, което предполага, че може да е дошло от човек или хора с висши отговорности.

Ако Зукърбърг бъде сменен, това може да не е лошо за акциите на Facebook. Нов шеф, който може по-сериозно да се заеме с проблемите на компанията и да успокои регулаторите и законодателите, би могъл да направи сайта по-привлекателно място за напусналите го потребители.

Разбираемо е, ако Зукърбърг е уморен да се извинява за поредния спор. Но тъй като потенциалните отговорности се натрупват, неговият подход е най-малкото извън реалността, а в най-лошия случай - безотговорен. Инвеститорите на Facebook трябва да имат това предвид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още