IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са хората в сянка, които насърчиха Мъск да купи Twitter?

Много от личностите около милиардера са знаели за интереса му към социалната мрежа и не са били безразлични

13:14 | 30.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Увлечението на Мъск по Twitter започна безпроблемно. Първият му туит от юни 2010 г. обяви присъствието му в платформата. Вторият се появи около 18 месеца по-късно: „В събота отидох до Исландия, за да карам коли на лед!“. Само 30 души му отговориха.

До 2015 г. туитването се превърна в почти ежедневен навик за Мъск. Той често публикуваше в средата на работния ден в периода, в който Tesla се бореше да произведе първите си електромобили. Понякога той отговаряше на известни личности, като основателя на Amazon.com Джеф Безос и диджея deadmau5, но като цяло се придържаше към новини за колите на Tesla и изстрелването на ракети от неговата SpaceX.

Скоро туитовете му зачестиха. Той започна редовно да общува с фенове и недоброжелатели и да туитва средно по над шест пъти на ден през 2018 г. „Математиката не ти е много силна“, написа той на журналист, който беше критичен към Tesla. Запитан от друг защо прекарва толкова много време в писането на туитове, той отговори: „Защото Twitter е забавен“.

Интересът му към платформата нарасна още повече, дори когато му навлече юридически проблеми. Сред запомнящите се негови туитове са тези, които предполагат, че британски пещерен изследовател е педофил, както и тези, в които казва, че обмисля да направи Tesla частна и има „осигурено финансиране“ за това. Той успешно отблъсна съдебно дело срещу първия, като заяви, че подигравката му не е трябвало да се приема буквално. Освен това плати 20 млн. долара на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, с която подписа споразумение по втория казус.

На консултант по връзките с обществеността, който го призова да не вдига толкова шум в платформата, през 2018 г. Мъск написа в имейл, който по-късно беше публикуван по време на съдебни спорове: „Ще туитвам както пожелая и ще нося последствията от това...“

Според анализи на WSJ след това споразумението Мъск става още по-активен в социалната мрежа.

По думите на негови приятели и сътрудници не след дълго афинитетът на Мъск към платформата започва да расте. Той туитва средно по девет пъти на ден през 2020 г., когато според бивши директори на Twitter те научават, че той създава приятелство с тогавашния главен изпълнителен директор Джак Дорси.

Когато беше на сцената по време на събитие на Twitter в Хюстън в началото на 2020 г., Дорси включи Мъск по FaceTime, за да поговори със служителите на компанията.

Двамата милиардери от време на време си отговаряха в Twitter и често са обменяли съобщения. Бивш директор на социалната мрежа твърди, че понякога Дорси се е разсейвал по време на срещи, защото си е пишел с Мъск в работно време.

По думите на бившите служители на Twitter, двамата мъже имат общи интереси, включително проучването на възможностите Twitter да бъде управлявана по-ефективно без да е на борсата, както беше през първите ѝ седем години. Дорси и Мъск са се фокусирали предимно върху ролята на Twitter като потенциално обществено благо, а не като бизнес, фокусиран върху краткосрочната печалба.

След напускането си Дорси открито критикува компанията и борда на директорите ѝ, много от които той самият постави на въпросните позиции.

Щурмуването на Капитолия на 6 януари миналата година обаче стана причина за разминаване между възгледите на Мъск и компанията. В началото на бунта Тръмп пусна публикации, които ръководителите на Twitter сметнаха за подбуждащи към насилие. Първоначално Дорси се противопоставя на блокирането на държавния глава от платформата, но започва да разбира, че това е необходимо според правилата на услугата, твърдят източници, запознати с въпроса.

Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Можехме и нов ОВОС за АЕЦ Белене дори да поръчаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Тоя Мъск е голям прахосник. С тези милиарди дето ги потроши, можехме да построим 5 км магистрала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още