IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са хората в сянка, които насърчиха Мъск да купи Twitter?

Много от личностите около милиардера са знаели за интереса му към социалната мрежа и не са били безразлични

13:14 | 30.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Този ход разгневи Мъск, който по-рано се описваше като „наполовина демократ, наполовина републиканец“ и подкрепи Андрю Янг за номинацията на демократите през 2020 г.

В текстово съобщение до сътрудник Бърчъл – де факто човек номер 2 до Мъск – описва виждането на шефа си така: „Той категорично не е съгласен с цензурата. Особено към действащ президент“. Тръмп твърди, че няма планове да се връща към туитването.

Въпреки разминаванията относно акаунта на Тръмп, приятелството между Мъск и Дорси се запазва. Те продължават да поддържат контакт през миналата година, когато Дорси, който обичайно ходи с дълга брада и обеца на носа, започна да прекарва по-голяма част от времето си във Френска Полинезия, Хаваите и Коста Рика, където ходи на медитации, казват близки до него източници.

„Илон е единственото решение, на което вярвам“, написа Дорси на 25 април – в деня, в който Twitter прие офертата на Мъск.

Ако последният изпълни ангажимента си, Дорси, който не е отговорил на запитването за коментар, ще си тръгне с близо 1 млрд. долара за своя дял в Twitter.

През януари, когато цената на акциите на Twitter се озова на почти двегодишно дъно, Мъск е започнал да купува акции, показват документи до регулаторите. Въпреки че делът му остана в тайна за повече от две месеца, интересът му към платформата е бил явен за някои хора около него.

Един инвеститор в компаниите на Мъск, който е говорил с него в този период, твърди, че лидерът на Tesla се е вълнувал от идеята за обвиняване на алгоритъма за решенията за модериране на съдържанието в Twitter. Този аргумент, широко споделян от политическата десница, гласи, че Twitter предпочита определени публикации и оставя други по-надолу в потребителския фийд.

Twitter твърди, че платформата ѝ е проектирана така, че да показва висококачествена информация отгоре.

През март Мъск се обажда на Сет Дилън, който е главен изпълнителен директор на Babylon Bee. Bee, сатирично издание с десен уклон, беше блокирано в Twitter заради публикация, в която се подиграва на транссексуален служител в правителството. Според Дилън по време на разговора Мъск е поискал да му бъде потвърдено че уебсайтът е бил блокиран заради нарушението. Освен това е споделил, че може да е нужно да купи Twitter.

Информацията за дела му е публична на 13 април – ден преди Мъск да се яви на интервю с лидера на TED Крис Андерсън по време на TED конференция във Ванкувър. След като лети до града, Мъск отива в магазин на Nordstrom, за да си купи костюм, твърди източник, запознат с въпроса. Същата вечер се събира с малка група, включваща Андерсън и Джърветсън, който се разделя с едноименната си фирма през 2017 г. заради вътрешно разследване относно поведението му към жени, както и по други въпроси. По-късно той се оттегли и от борда на Tesla, но продължава да е директор в частната SpaceX.

Частна вечеря

По време на вечеря в частна зала в местен ресторант Мъск не показва голям интерес към това да говори за Twitter, твърди един от присъствалите. Вместо това иска от останалите да споделят теориите си за смисъла на живота.

На следващия ден Мъск обявява, че иска да придобие Twitter.

Оттогава намеренията му вече са публични. В момента Мъск е ангажиран с кръстоносен поход за възстановяване, но от по-различен тип. В сряда той написа, вероятно на шега, че ще купи Coca-Cola, за да възстанови формулата, включваща кокаин. В четвъртък той дори повтори шегата, като този път даже отбеляза официалния акаунт на компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Можехме и нов ОВОС за АЕЦ Белене дори да поръчаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Тоя Мъск е голям прахосник. С тези милиарди дето ги потроши, можехме да построим 5 км магистрала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още