IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск трябва да придобие Twitter до 28 октомври 

Съдебният процес между Twitter и милиардера се отлага, но може да бъде възобновен през ноември

08:06 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на компанията в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Централата на компанията в Сан Франциско. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Съдията от Делауеър, който заседава по съдебния спор между Илон Мъск и Twitter Inc., отложи в четвъртък съдебния процес, което внесе нова несигурност в усилията за приключване на сделката на стойност 44 млрд. долара. 

Изненадващото решение, с което се удовлетворява искането на Мъск, на практика прекратява преговорите за споразумение, което би позволило на страните бързо да приключат сделката. Сега милиардерът има време да направи това до 28 октомври, пише The Wall Street Journal. 

Катлийн Маккормик заяви, че ако сделката не бъде сключена до тази дата, страните трябва да се свържат с нея, за да се насрочи съдебно заседание за ноември. Преди това тя отхвърли опитите на Мъск да отложи процеса и го ускори по искане на Twitter.

С наближаването на датата на съдебния процес на 17 октомври милиардерът даде по-рано тази седмица старт на преговорите с изненадващото си предложение да приключи сделката на първоначалната ѝ цена, след като месеци наред се опитваше да се измъкне от нея. 

В четвъртък обаче двете страни се сблъскаха с нови пречки.

Преговорите, които последваха по-ранни усилия на Мъск да договори по-ниска цена, бяха съсредоточени върху условията за запазване на съдебните спорове по сделката в тайна, докато тя не може да бъде приключена, и върху гарантирането, че финансирането на дълга на Мъск остава в сила, съобщи The Wall Street Journal в сряда. Мъск е добавил искането сделката да зависи от получаването на дълговото финансиране в размер на 13 млрд. долара, което той е осигурил, за да я финансира.

Късно в четвъртък спорът стана обществено достояние с подадената от Мъск декларация, в която се казва, че той очаква да разполага с финансирането, за да приключи сделката около 28 октомври. Twitter реагира, като нарече искането му „покана за по-нататъшни злоупотреби и забавяне".

Мъск заяви в документите си, че финансиращите банки работят за финансиране на сделката, за да може тя да бъде приключена. Той твърди, че продължаването на съдебния процес, както предпочита Twitter, може да задържи сделката за неопределено време.

„Twitter няма да приеме "да" като отговор", се казва в подаденото заявление. „Удивително е, че те настояват да продължат с този съдебен спор, като безразсъдно излагат сделката на риск и играят с интересите на своите акционери“. 

Twitter незабавно отговори със собствена жалба, в която твърди, че страната на Мъск отказва да приеме договорните си задължения. Компанията заяви, че Мъск трябва да организира приключването на сделката не по-късно от 10 октомври. Споразумението за сливане предвижда, че сделката трябва да приключи не по-късно от втория работен ден след изпълнението на условията за приключване, което се е случило през септември, заяви тя. Компанията отбеляза, че е била уведомена от една от банките кредитори, че Мъск все още не е съобщил, че възнамерява да приключи сделката.

„Ответниците могат и трябва да приключат (сделката, б. ред.) следващата седмица", заяви Twitter. „Докато не го направят, този иск не е спорен и трябва да бъде разгледан в съда“. 

Адвокатите и на двете страни се опитваха да постигнат споразумение през следващите няколко дни, което да спре процеса и да предотврати даването на показания от Мъск, което след като беше отложено, беше насрочено за понеделник.

Идеята беше съдебният процес да бъде отложен до приключването на сделката, след което да бъде прекратен. Решението на съдията от четвъртък отхвърля необходимостта от такова споразумение. 

В отговор на решението социалната мрежа заяви, че очаква с нетърпение да приключи сделката на първоначално договорената цена от 54,20 долара за акция до 28 октомври.

Мъск се съгласи да купи Twitter през април. По-късно той се опита да се оттегли от сделката, твърдейки, наред с други неща, че Twitter е представила неверни данни за броя на ботовете в платформата си. През лятото Twitter го даде на съд, а той заведе насрещен иск.

Подновяването на несигурността относно сделката натежа върху акциите на Twitter, които в четвъртък затвориха с 3,7% надолу до 49,39 долара. По-рано през седмицата те се изстреляха нагоре над 52 долара, след като Мъск сигнализира за готовност все пак да сключи сделката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още