IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск планира да остане начело на Twitter цяла година

Компанията може да има нов лидер чак към края на 2023 г., каза милиардерът

10:48 | 15.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Илон Мъск заяви, че до края на годината е добър момент да намери нов главен изпълнителен директор на Twitter, което потенциално подхранва опасенията, че той ще продължи да не обръща достатъчно внимание на ръководството на Tesla, пише Bloomberg.

„Трябва да стабилизирам организацията и трябва да се уверя, че тя е финансово стабилна, а продуктовата пътна карта е ясно изложена“, коментира Мъск по време на участието си от разстояние в World Government Summit в Дубай.

„Предполагам, че към края на годината трябва да е подходящ момент да се намери някой друг, който да управлява компанията“, коментира 51-годишният Мъск. „Мисля, че около края на годината тя трябва да е в стабилно състояние“, допълни той.

Откакто пое ръководството през октомври, Мъск заяви, че планира в някакъв момент да се оттегли, но никога не е уточнявал кога точно ще се случи това. Милиардерът е започнал да търси нов главен изпълнителен директор на Twitter през декември, коментира по това време източник, запознат с въпроса. Междувременно липсата на Мъск в Tesla му навлече гнева на някои инвеститори, които го призоваха да обърне повече внимание на производителя на електромобили.

Главният изпълнителен директор на Tesla, Twitter и Space Exploration Technologies Corp. заяви, че двата бизнеса с производство са по-добре позиционирани от преди. SpaceX „може да постигне голям напредък, дори и да прекарвам по-малко време там“, посочва той, докато Tesla изисква по-малко време от това, което е било необходимо преди няколко години.

„Tesla премина през няколко много трудни момента, в които беше на ръба на оцеляването“, заяви Мъск. „Наистина сега е нужна много по-малко работа по нея спрямо периода между 2017 и 2019 г. например“, допълни той.

Мъск се ангажира да предаде управлението на Twitter, след като проведе анкета сред своите последователи през декември. Близо 60% от гласувалите в нея искат той да се оттегли, мотивирани отчасти от загриженост, че няма да обръща нужното внимание на Tesla. По това време той каза, че е въпрос на намиране на „някой достатъчно глупав, за да поеме работата“.

И все пак Мъск има опит в пропускането на собствените си крайни срокове и обещаните срокове за доставка, включително за нови продукти като Cybertruck или софтуерни възможности като напълно автономното шофиране.

Мъск беше интервюиран виртуално от Мохамад ал Гергауи, началник на кабинета на Обединените арабски емирства, който е председател на срещата.

Мъск свали Twitter от борсата срещу 44 млрд. долара и е втори по богатство в света с лично състояние от 187 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index.

На срещата Мъск описа Twitter като „все още нещо като стартъп наобратно“. По думите му е необходима много работа, за да може социалната мрежа да има „стабилна позиция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още