IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft тества възможността за реклами в старт менюто на Windows 11 

На ограничен брой потребители се пускат „известия“ за предприемане на дейности 

10:10 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg
Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Windows 11 току-що получи незадължителна актуализация, която прилага някои полезни поправки... но също така и нещо малко по-спорно за Старт менюто.

Както отбелязва Bleeping Computer, това е нещо, което Microsoft описва като „известия за акаунти на Microsoft", появяващи се в менюто „Старт" - функция, за която някои подозират, че има скрита цел.

В документа за поддръжка, представящ пач KB5023778 за компютри с Windows 11 22H2, която все още е в предварителен преглед, но ще бъде напълно разпространена следващия месец, Microsoft дава пример за известие: изскачащ панел, предупреждаващ потребителя, че трябва да архивира файловете си.

Това не е първият случай, в който Microsoft се опитва да популяризира своите продукти в потребителския интерфейс на приложенията на Windows.

През август 2022 г. тя показваше реклами за абонаменти за Microsoft 365 Family на клиенти на Office 2021, а през март - реклами за някои продукти на Microsoft (включително Microsoft Editor) в приложението File Explorer, като част от тест за т. нар. Windows Insider. 

През 2016 г. във File Explorer отново бяха „инжектирани“ рекламни съобщения за OneDrive, а четири години по-късно приложението Windows 10 Wordpad показа реклами на безплатните уеб приложения на Microsoft Office.

Microsoft рекламираше и своя уеб браузър Microsoft Edge в стартовото меню на Windows 10. 

Но да се върнем към новата реклама. Разумен съвет и, разбира се, добре е от време на време да правите резервни копия на основните си папки (документи, снимки и т.н.) в облака, както се предлага от концерна (а също и локално, например с помощта на външно устройство).

Можете обаче да сте сигурни, че при започване на архивирането от този прозорец ще бъдете подканен да използвате OneDrive, услугата за съхранение в облака на Microsoft. Защото, както знаем, тези подкани от „Старт" менюто са известия, свързани с акаунти на Microsoft и свързани услуги като OneDrive.

Предишни изтичания на информация от Albacore (добре познат разпространител на информация в Twitter) също са показвали как Microsoft подтиква потребителите (в тестови компилации) да се свържат с OneDrive по този начин или да създадат акаунт в Microsoft (или да попълнят своя профил в Microsoft). 

По отношение на тази нова функция Microsoft пояснява, че „в момента това е достъпно само за малка аудитория. Тя ще бъде разпространена по-масово през следващите месеци. На някои устройства може да се забележи различно визуално третиране, докато събираме обратна връзка".

Прясно пуснатата допълнителна актуализация предоставя и няколко поправки на грешки, включително една за грешка, която засяга принтери (свързани чрез USB порт) и ги кара да изглеждат като мултимедийни устройства.

И така - може би няма да виждаме този вид реклами - или напомняния, както ги нарича Microsoft - толкова често в Старт менюто. Те могат да бъдат просто много случайни. Но не е ясно къде точно Microsoft ще постави границата между предложенията или препоръките и прокарването на собствените си услуги като форма на помощ за потребителя, която на практика преминава в сферата на рекламата.

Времето ще покаже, но е достатъчно ясно, че в бъдеще предложенията ще бъдат важни за Windows 11 (или дори за Windows 12). Неотдавна видяхме допълнителни намеци за персонализирани препоръки в Старт менюто, включително препоръчани уебсайтове за посещение (да, тази концепция изглежда отново е на дневен ред), което отново изглежда е подготовка за пускането на реклами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още