IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Странният случай на Джована Педрети: социалните медии, довели до едно самоубийство

Заплетената история за трагичната смърт на една собственичка на пицария в Италия повдига множество въпроси за века на информация, в който живеем

13:39 | 23.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Leon Neal/Getty Images
Снимка: Leon Neal/Getty Images

След като се прибрала от участъка, Джована изглеждала напрегната и изнервена, разказва съпругът й, който я посъветвал да забрави за цялата история. През нощта Джована излязла с колата си "Фиат Панда" от дома си и на 14 януари тялото ѝ било открито в ледените води на близката река Ламбро. По тялото на жената имало рани, нанесени с остър предмет, най-вече в областта на китките. В колата ѝ имало следи от кръв. На 17 януари аутопсия на тялото, извършена в патоанатомията на Павия, показала, че жената се е удавила, но преди това с не особено остър предмет си е нанесла рани по ръцете, врата и крака, които обаче са били повърхностни.

По случая започна разследване за подстрекаване към самоубийство, което според италианското законодателство се наказва с 5 до 12 години затвор.

Адвокатката на семейството на Джована Педрети - Симона Калегари, призова медиите да оставят на мира близките на самоубилата се жена. Стана ясно, че юристката е привлякла и експерт по информатика, който ще анализира негативния коментар, станал причина за целия скандал. Разследващите пък са отправили искане към Google за съдействие. Ще се проверяват и записите от охранителните камери, за да се открие кой е клиентът, написал негативния коментар. Разследващите засега тръгват от презумпцията, че Джована казва истината и че такъв клиент съществува.

Съпругът на самоубилата се жена, Аниело Д’Авино, разказа пред медиите, че жена му е била обсебена от коментарите за заведението ѝ. Дъщерята на Джована – Фиорина Д’Авино, пък директно обвини Селваджа Лукарели, че е предизвикала смъртта на майка ѝ.

Всичко това породи огромен дебат в Италия за социалните мрежи, за фалшивите и истинските новини в тях, за необоснованите или обоснованите обвинения, които се правят в социалните мрежи и медиите.

Полемиката се разпростря и в политиката. Депутатът от крайнодясната партия "Лига” на Матео Салвини – Мара Бицото, заяви, че случилото се с Джована Педрети е шокиращо и поражда размисли. Телевизия "РАИ Тре", Селваджа Лукарели и нейният партньор са се отнесли към случая като към история за предполагаема фалшива новина и са раздули нещата все едно, че става дума за нов скандал „Уотъргейт”, подчерта тя. Друг депутат от същата партия Изабела Товалиери заяви, че в случая с Джована Педрети здравият разум сякаш е отсъствал и че сега онези, които са предизвикали медийния линч срещу тази жена, трябва да си помислят сериозно какво са направили. Подобни бяха и коментарите на депутата от „Лига” Игор Йеци.

Джорджо Мария Бергезио, представител на "Лига” в парламентарната комисия за надзор на обществената медия РАИ, заяви, че историята за предполагаемия фалшив пост на ресторантьорката е била представена от телевизия "РАИ Тре” като скандала на века.  Той допълни, че една новинарска медия е свободна да упражнява правото си на свобода на словото и да отразява всякакви истории, но че е нужен и спешен дебат относно пропорционалността на медийното внимание и отразяване. Според депутата това, че дадена история се ползва от интереса на социалните мрежи не означава, че медиите трябва да преследват и нападат като глутница вълци главните действащи лица в нея.

Представителят в същата парламентарна комисия от партията на премиера Джорджа Мелони "Италиански братя” – Франческо Филини,  също заяви, че обществените медии не трябва да са въвлечени в медиен линч. Той подчерта, че някои програми в РАИ имат подобен подход на действие, но че в случая с Джована Педрети този подход е довел до изключително сериозни последствия.

Депутатът от "Лига” Лука Токалини заяви, че неговата партия иска да се направи проверка дали има някаква договорна връзка между Селваджа Лукарели и новинарската емисия на „РАИ Тре”, съгласно която постове на Лукарели да вдъхновяват журналисти от емисията за техни репортажи, заради което Лукарели би могла да получава някакво възнаграждение.

Самата Селваджа Лукарели защити позицията си по случая, като заяви, че тя е искала да установи истината. Тя отрече Джована Педрети да е била подложена на тормоз от медиите и каза, че в този случай никой няма смелостта да размишлява за ролята на медиите, които са побързали още в началото да тиражират една непроверена новина. "Тази мъртва госпожа не значи нищо за никого. Всеки я използва, за да пирува чрез нея на своята маса”, заяви Лукарели.

Новинарската емисия на телевизия "РАИ Тре” също излезе с изявление, в което казва, че споделя болката на семейството на Джована Педрети заради кончината ѝ, но, че ще продължава да задава въпроси, защото това е в нейното ДНК, и че ще продължава да съобщава сериозно и съвестно новини във всички области, но няма да го прави така, че за най-уязвимите хора това да се превръща в скандал от типа на „Уотъргейт”.

В понеделник беше погребението на Джована Педрети и на него присъстваха хиляди хора. И докато медиите и социалните мрежи продължават да се питат дали всичко това можеше да бъде избегнато, кой е виновен за тази трагедия и до какви поуки тя води, по случая се появи нов странен елемент, пишат електронните издания "Дагоспия”, "Оджи” и "Гамберо росо”.

През април 2022 г.  в група във Facebook, наречена "Да обиждаш в Tripadvisor и да се чувстваш велик кулинар”, се появил скрийншот на негативен коментар и на отговор към него. В негативния коментар потребител разказвал, че е бил настанен до гейове в заведение и не се е почувствал добре заради това, въпреки че хапнал много вкусна брускета. В отговора на собственика на заведението се изразявала признателност, че клиентът е дал оценка на заведението, но се подчертавало, че в заведението се приемали всякакви клиенти освен хомофоби, затова коментиращият бил приканен да не се връща там.

Стилът на коментара и на отговора били еднакво учтиви. И много напомняли на коментара за заведението на Джована Педрети и на отговора, който тя е дала на него. В допълнение скрийншотът показвал, че негативният коментар бил направен преди 18 часа, а отговорът на него бил даден два часа по-късно, както в случая с Джована Педрети. Единствената разлика била, че в случая със заведението за брускети и коментиращият, и собственикът спазвали правилото за главни букви в началото на ново изречение. "Мистерията се заплита”, написа по този повод сайтът "Гамберо росо”.

(БТА, публикувано със съкращения)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още