IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Mediaset стабилизираха цената си

Осъдителната присъда на Силвио Берлускони засега не разклаща медийната му империя

18:03 | 25.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на медийната група Mediaset на бившия италиански премиер Силвио Берлускони възстановиха загубите си от предишния ден. В началото на сесията на борсата в Милано днес акциите поскъпнаха с до 5,4% до 2,52 евро за брой. В началото на седмицата обаче Mediaset загуби повече от пет процента от пазарната си стойност, след като Берлускони бе осъден за секс с малолетна на седем години лишаване от свобода.

Бившият премиер също така е лишен доживотно от правото да заема обществена длъжност. Присъдата ще бъде обжалвана от адвоката на Берлускони, което може да отнеме много време. Берлускони бе обвинен, че е правил секс с бившата танцьорка в нощен клуб Карима Ел Махруг преди две години, която тогава не е имала 18 години.

Цялата история ще се отрази на имиджа на Италия, но не задължително и на самото правителство, казва борсов дилър, цитиран от Ройтерс. В понеделник някои инвеститори пак показаха загрижеността си, че и без това нестабилната коалиция на премиера Енрико Лета, в която влиза и дясноцентристката партия на Берлускони, може да попадне под допълнителен натиск заради съдебното решение.

В най-лошия случай инвеститорите очакват разпадане на коалицията, ако Берлускони реши, че правителството не му предоставя правна защита.

„Съмнявам се, че правителството ще се разпадне заради тази присъда. Ако Берлускони напусне коалицията, това ще е заради данъчните увеличения, с които той не е съгласен“, посочва Тобиас Блатнер, икономист в Daiwa Capital Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още