IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария наложи данък от до 40% върху приходите от реклама в медиите

Очаква се мерките да засегнат силно водеща телевизия, собственост на германската RTL

12:36 | 12.06.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарските медии често имат протестни акции. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарските медии често имат протестни акции. Снимка: Ройтерс

Политиците от „Фидес“ наричат тези тревоги „безпочвени“. Всички медии, които са важни за плуралистичното мнение, според представителството не печелят достатъчно, за да бъдат засегнати. В действителност това е „здравословен данък", защото комерсиалната телевизия - т.е. RTL, причинявала на духа и тялото „значителни социални щети", казва депутатът от управляващите Дердели Дьолаш.

По-рано законодателят вече бе забранил платената политическа реклама в частни телевизии по време на изборите. Клиповете на партиите обаче представляват значителен и предсказуем източник на приходи за комерсиалните телевизии.

Внесеният едва ден по-рано и приет на следващия ден законопроект има интересна обосновка.  В него се пояснява, че е свързан със стратегията на правителството да разчита все по-малко на преките подоходни данъци. Липсата на такива приходи е трябвало да се компенсира с по-високи акцизи и потребителски данъци. Това е била и основната причина за облагане на рекламата в медиите.

При по-внимателно взиране обаче се оказва, че този закон ще засегне само големите търговски телевизии, каквито в Унгария има само две - RTL Klub и TV2. Новият данък в действителност засяга годишни рекламни приходи от над 500 милиона форинта, което е равно на 16 милиона евро. Рекламни приходи в размер на до 16 милиона евро годишно се облагат с данък от един процент.

Но и това може да се промени скоро. Преди време данъкът върху трансакциите бе представен на обществеността като дреболия от 0,2%, но бързо нарасна до по-висока ставка. 

Промяна от последния момент, в навечерието на гласуването в парламента, предвижда, че загуби от предходната година могат да се отпишат само в размер на до 50%. Тъй като през миналата година TV2 бе на загуба, това означава, че вероятно само RTL ще трябва да плати пълната максимална данъчна ставка. Повечето от останалите медии ще бъдат или много малко засегнати, или изобщо няма да се наложи да плащат данъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Не така повърхностно.Унгария търси своя път към свободата след като осъзна каква голяма лъжа е ЕС и МВФ особено що се отнася до равнопоставеност, просперитет и свобода да решаваш кое е най-доброто за теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Чисто мафиотски похвати! Новият данък ще направи губещи водещите медии в Унгария и след това близки до управляващите ще ги изкупят за жълти стотинки :(Явно членството в НАТО и ЕС не е никаква гаранция за свободата на словото и демокрацията в Източна Европа :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още