IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Слим стана най-големият индивидуален акционер в New York Times

Мексиканският милиардер се възползва от опция за придобиване на акции на близо двойно по-ниска от пазарната цена

11:08 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Карлос Слим стана най-големият индивидуален акционер в New York Times

Мексиканският милиардер и телеком предприемач Карлос Слим стана най-големият индивидуален акционер в реномирания американски вестник New York Times. След упражняването на опции за придобиване 74-годишният Слим, който е вторият най-богат човек в света със състояние от 73 млрд. долара, удвои дела си в издателството до 16,8%, предава Dow Jones.

Сделката сега е свързана с трансакция от януари 2009 г., когато Слим предостави на ръководената от Артур Зулцбергер The New York Times Company финансиране от 250 млн. долара. По онова време вестникът страдаше от спадащи рекламни постъпления заради финансовата криза и натрупа сериозни задължения. Тогава Слим се притече на помощ и спечели от това, като кредитът от над 250 млн. долара бе обвързан с опции за придобиване на акции. Вестникът изплати кредита още през 2011 г., три години и половина преди крайния срок. Освен това Слим получи и лихви в размер на 122 млн. долара, както и неустойка заради предварителното погасяване.  

Получената от Слим през 2009 г. опция му позволява да купи акции на цена от 6,36 долара за брой, което е около половината от цената им от 12,57 долара за акция при затварянето на търговията в понеделник, пише The Boston Globe. Това означава една потенциална печалба от 6,21 долара на акция от клас А за всяка от общо 15,9 млн. акции, които мексиканецът има право да придобие, или иначе казано - близо 100 млн. долара.

NYT ще използва парите на Слим за обратно изкупуване на акции. Говорител на инвеститора заяви, че предвид борсовата оценка и изгодната цена би било глупаво Слим да не се възползва от опцията си. Мексиканецът обаче гледал на ангажимента си като на финансова инвестиция, възнамерявал да задържи придобитите акции и да не упражнява никакво влияние над мениджмънта на вестника. По думите му New York Times е не само ценна марка, но и създател на много ценно съдържание. 

Въпреки че Слим става най-големият единичен акционер в New York Times, контролът над вестника ще остане в семейство Окс-Зулцбергер,  които държат даващи право на глас акции от клас Б. Акционерите с такива акции имат право да определят 9 от общо 13 членове на Управителния съвет на компанията, а акционерите с акции от клас А, като Слим – само четирима. New York Times, подобно на много други вестници, страда от спадащи приходи от реклама. През третото тримесечие обаче спадащите приходи от печатния бизнес бяха компенсирани от повишени приходи в онлайн дивизията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още