IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google предлага по-ясни резултати от търсенето след разследването на ЕС

Американската компания ще се задължи да бъдат показвани резултати от 3 конкурентни търсачки с близки до нейните услуги

17:42 | 25.04.13 г.
Google предлага по-ясни резултати от търсенето след разследването на ЕС

Американската компания Google Inc. се е съгласила да промени начина на представяне на резултатите в търсачката си на фона на разследването от европейските органи по проблема дали лансира собствените си услуги с предимство, съобщи BBC.

От Google обявиха, че ще представят по-ясно резултатите със съдържание от YouTube, Google Maps и други нейни уебсайтове. Компанията се е съгласила също да показва препратки към конкуренти, близки до тези на собствените й услуги, при търсенето на резултати.

Регулаторните органи в Европейския съюз поискаха също обратна връзка и предложиха промените да бъдат изпробвани в продължение на един месец. Ако Европейската комисия ги приеме, те ще станат задължителни за следващите 5 години.

Като част от споразумението Google ясно ще отделя лансираните препратки от останалите резултати от търсенето и ще показва линкове към 3 специализирани в търсенето конкурентни компании, „близки до нейните услуги и на място, което е ясно различимо за потребителите“. „Целта на този процес е да се опитаме да видим дали можем да постигнем определен резултат в това разследване“, заяви говорителят на ЕК Антоан Коломбани.

Но от лобистката група Initiative for a Competitive Marketplace, която е подкрепяна от Microsoft, не са убедени, че промените са достатъчни. „Очевидно е, че изчистването на резултатите не е никакво решение на опасенията за конкуренцията, които бяха посочени. Google трябва да приложи същата политика на подреждане към всички уебсайтове“, посочват лобистите. Те добавят, че биха коментирали отново, след като оценят напълно предложението на търсачката.

Други отстъпки, предложени от Google, включват варианта всички уебсайтове да получат възможността да забранят публикуването на цялостното съдържание на материалите си в търсачката, като се гарантира, че това няма да доведе до „неоправдано“ пропадане в класацията с общите резултати; да предлага на специализирани търсачки с насоченост към резултати за конкретни стоки или местно търсене да имат възможността да маркират определени категории информация по начин, който да показва, че те не са индексирани или използвани от Google; да не включва повече в споразуменията си с издатели писмено или устно задължение, което изисква от тях да осигуряват реклами за търсене онлайн изключително от Google и вече да не ограничават рекламодателите да предприемат рекламни кампании за търсене при конкурентни рекламни платформи.

По-ранно разследване на американската Федерална търговска комисия за начина, по който Google показва препратките към своите услуги, стигна до заключението, че няма проблем от гледна точка на конкуренцията.

Обяснявайки защо са застъпили противоположната гледна точка, от ЕК заявиха: „ Bing и Yahoo представляват значителна алтернатива на Google в САЩ при търсенето в световната мрежа, техният общ пазарен дял е около 30%. В повечето европейски страни обаче пазарният дял на Google е доста над 90%. Поради тази причина начинът, по който Google представя резултатите от търсенето си в световната мрежа, има много по-съществено влияние върху потребителите и върху конкурентните процеси в Европа, отколкото има в САЩ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още