IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите ще открият облачните услуги през 2015 г.

До края на 2014 г. най-малко 10% от корпоративните клиенти ще използват електронна поща в облака

12:12 | 14.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	При ползване на облачни услуги компаниите могат да си спестят от лицензионните разходи. <em>Снимка:&nbsp;Ройтерс</em></p>

При ползване на облачни услуги компаниите могат да си спестят от лицензионните разходи. Снимка: Ройтерс

Едва след първата половина на 2015 г. компаниите ще започнат да залагат повече на облачно базирани офис системи. До 2017 г. 33% от служителите ще ползват електронна поща и офис приложения в облака, показва проучване на пазарните анализатори от Gartner. Твърденията, че вече много организации мигрират към облачни решения, изследователите изрично отричат, пише ZDNet.

"Въпреки истерията около миграцията към облака в зависимост от размера на организацията, индустрията, местоположението и специфичните изисквания, все още има огромни разлики в дела на преминаване само онлайн", казва Том Остин, вицепрезидент на Gartner.

"Въпреки че в началото на 2013 г. едва 8 на сто от работниците и служителите в дружествата са ползвали офис системи в облака, ние очакваме, че броят на потребителите през 2022 г. ще достигне до  695 млн., което представлява 60 на сто". В момента има 50 млн. потребители на облачнобазирани офис решения, показват данните на Gartner.

Електронната поща все още е най-важният инструмент за комуникации. Значението на социалните медии и общности обаче постоянно нараства, се казва още в проучването. Независимо от това мейлът остава решаващият критерий при преместване на офис система към облака. До края на 2014 г. най-малко 10 на сто от корпоративните клиенти ще използват електронна поща в облака или като софтуер-като-услуга (Software-as-a-Service). До края на 2017 г. този дял ще се увеличи най-малко до една трета.

От стартирането на облачните офис системи през 2007 г. броят на устройствата, с които потребителите могат да имат достъп до уеб базирани приложения, значително се увеличи. Преди шест години потребителите са били ограничени до едно устройство, а днес често прибягват до облака от смартфон или таблет, както и техния фирмен и личен компютър. Тази тенденция благоприятства прехода към облака, тъй като отпадат и разходите за инсталация, управление и актуализиране на софтуера на местно ниво.

Като друг аспект в полза на облака Gartner споменава лицензионните разходи. Това се отнася особено за ценовите модели, които се изчисляват на база броя потребители, тъй като така не се закупват лицензи за всяко едно различно устройство за един потребител. За компаниите, в които няколко служители споделят едно устройство, по-евтини са лицензи на уред.

Сред отраслите, които според Gartner първи ще преминат на облачно базирани офисни програми, са производственият бранш, търговията, хотели и ресторанти. За фирми в сектора на отбраната, сектора на здравеопазването и финансовия сектор регулаторните ограничения ще спънат бързия преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още