IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NSA е надничала и в залите на ООН в Ню Йорк

Агенцията е подслушвала представителствата на приятелски страни в организацията

17:21 | 25.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
NSA е надничала и в залите на ООН в Ню Йорк

Противоречивата американска Агенция за национална сигурност NSA е шпионирала и централата на ООН в Ню Йорк. През лятото на 2012 г. агенцията е успяла да проникне в системата за вътрешноконферентна връзка на ООН и да разбие криптирането, съобщава списание Der Spiegel, позовавайки се на документи на американския бивш агент Едуард Сноудън. Това е причинило "драматично подобрение на данните от видео телеконферентни връзки и способността да се разшифрова този трафик". 

В секретните документи на  NSA радостта от този успех се изразява чрез следните думи: „Трансферът на данни ни предоставя и вътрешнотелеконферентни разговори на ООН (yay!)". От документите става ясно още, че в рамките на три седмици броят на дешифрираните комуникации е нараснал от 12 на 458. Както пише още списанието, агенцията е шпионирала и ЕС в сградата на ООН, след като служителите на съюза са се преместили в нови помещения през септември 2012 г.Според германското списание наблюдението е интензивно, добре организирано и няма почти нищо общо с борбата с тероризма.

От документите на Сноудън става ясно също, че NSA поддържа собствена програма за следене и подслушване в повече от 80 посолства и консулства по света, която вътрешноведомствено е била наричана "Special Service Collection" и често е действала без знанието на страната-домакин. Подобни постове за подслушване американците са имали във Франкфурт, както и във Виена. Съществуването на системите за подслушване в посолства и консулства е трябвало да се пази в тайна на всяка цена. Ако те станат известни, това би „сериозно би увредило отношенията с приемащата страна", цитира Der Spiegel части от документи на NSA. 

Германското външно министерство и колегите им от Австрия нямат информация за наличието на подобни системи за подслушване, цитира позицията на ведомствата агенция Ройтерс.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Май LOVEINT важи с пълна сила за всички любовници на САЩ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още