IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон призна за незаконно следене на електронна кореспонденция

Събирането на тази информация е било следствие от технически проблем, а не превишаване на правомощията

16:36 | 22.08.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прилаганата между 2008 и 2011 г. програма е събрала не по-малко от 56 000 имейла на американски граждани, които не са имали връзка с тероризма. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Прилаганата между 2008 и 2011 г. програма е събрала не по-малко от 56 000 имейла на американски граждани, които не са имали връзка с тероризма. Снимка: Ройтерс

Два месеца след първите разкрития на Едуард Сноудън американското правителство призна, че между 2008 и 2011 г. Агенцията за национална сигурност е нарушила закона, прехващайки електронна кореспонденция на американски граждани, които не са имали връзка с тероризма. 

Това стана ясно от разсекретени документи, сред които решение на секретен съд от октомври 2011 г, с което на агенцията се нарежда да прекрати програмата за следене на имейли.

От разсекретените документи става ясно, че прилаганата между 2008 и 2011 г. програма е събрала не по-малко от 56 000 имейла на американски граждани, които не са имали връзка с тероризма.

През 2011-та година специализираният съд за следене на чуждите разузнавания обявява, че тези действия са в разрез с четвъртата поправка в конституцията, която забранява необосновани претърсвания и изземвания от американски граждани. 

Представители на разузнаването, пожелали анонимност, казаха, че събирането на тази информация е било следствие от технически проблем, а не превишаване на правомощията от страна на Агенцията за национална сигурност (NSA).

Решенията на съда, които по принцип се пазят в тайна, бяха разкрити от правителството в отговор на молба, базирана на Закона за достъп до информация. Правителствени представители съобщиха, че решението на съда е било разсекретено, за да се покаже, че пропуските в програмите за следене са осъзнати и коригирани.

Washington Post съобщи още миналия петък за незаконното наблюдение на американците. Според вътрешно разследване от страна на NSA от май  2012 г. за предхождащите 12 месеца е имало 2776 такива случаи. Повечето от тези данни са били събрани неумишлено. Като погрешна акция за подслушване е бил класифициран „голям брой разговори" във Вашингтон, защото поради грешка в програмирането телефонният код на Вашингтон (202) е сбъркан с тази на Египет (20).

Обхватът на масивната програма за наблюдение на агенцията, следяща интернет и телефонната комуникация, беше разкрит през юни от бившия неин служител Едуард Сноудън. По-рано този месец президентът Барак Обама обеща повече прозрачност относно американските шпионски програми, както и извършването на подходящи реформи, които да гарантират по-голям контрол.

Всичко за скандала с подслушванията четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
2008 до 2011, ами после?Тия се страхуват и от сянаката си! Явно има за какво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Това си беше ясно и преди да си признаят, въпроса е как ще го оправдаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още