IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските тайни служби са подслушвали германски граждани

Великобритания е следяла и два трансатлантически кабела, които са важна комуникационна връзка

16:04 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	GCHQ е следяла комуникациите на приятелски страни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

GCHQ е следяла комуникациите на приятелски страни. Снимка: Ройтерс

Британската тайна служба GCHQ е наблюдавала в доста по-голям обем от досега известния европейските интернет комуникации.

Агенцията е била в състояние да съхранява и анализира основна част от трафика, предават Norddeutsche Rundfunk и Süddeutsche Zeitung в четвъртък, позовавайки се на документи на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън. Важна роля в това е изиграл и достъпът до оптичен кабел.

Според информациите Великобритания е следяла и два трансатлантически кабела, една от най-важните връзки от Европа до Източна Азия, както и един вътрешноевропейски кабел. 

Сред операторите на двата засегнати кабела принадлежи и Deutsche Telekom – един от най-големите мобилни и кабелни оператори в Европа. Компанията обаче обяви пред медиите, че не е предоставяла достъп до данните, както и до телефонния и интернет трафика в Германия. В концерна нямали и данни за възможните шпионски програми на GCHQ.

„Ние вече проверихме дали има законово основание, според което можем да изискваме от други доставчици информация за сътрудничеството им с британските служби за сигурност", казва говорител на концерна пред SZ. "Въз основа на британските закони обаче в такива случаи се прилага задължение за спазване на конфиденциалност по отношение на съответните компании".

Преди няколко седмици американският ИТ експерт Едуард Сноудън направи публично достояние акциите на GCHQ и на американската Агенция за национална сигурност. Оттогава постоянно се появяват нови разкрития за степента на разузнавателните програми.

Така например само преди няколко седмици самата програма "Темпора" за интернет и телефонно подслушване на британските тайни служби шокира Германия. "Темпора" е дело на GCHQ и прехваща по оптичен кабел по 600 млн. комуникации дневно, анализира ги и подава информация на САЩ, писа Guardian.

По данни на Сноудън GCHQ се е "закачила" за над 200 оптични кабела, но не е ясно къде точно по света са те. По всеки кабел преминават по 10 гигабита информация в секунда, което на теория означава, че дневно GCHQ събира 21 петабайта данни. Това се равнява на около 192 пъти цялата колекция от книги, ръкописи, периодика и други експонати в националната библиотека на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още