IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HP увеличава заплатата на Мег Уитман

Досега главният изпълнителен директор получаваше заплата от 1 долар

12:39 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мег Уитман вече ще получава 1,5 млн. долара на година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мег Уитман вече ще получава 1,5 млн. долара на година. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на HP Мег Уитман получава значително увеличение на заплатата си. Както може да се види от задължителния доклад до Американската комисия по ценни книжа и фондови борси годишната заплата на Уитман се увеличава от символичния 1 долар до 1,5 милиона долара.

Съобщението гласи, че Надзорният съвет е искал да докара „заплатата на г-жа Уитман до нивото на заплатите на главните изпълнителни директори на конкурентите на HP". Промяната е в сила от 1 ноември.

Цената на акциите на HP се е представила добре през годината, което е било основната причина за решението на Надзорния съвет. Поради намаляване на разходите в някои сфери на бизнеса и някои производствени отдели, приходите от продажбите през четвъртото тримесечие наистина са се свили, но печалбата на акция е над очакванията. HP отчете печалба в размер на 1,4 милиарда долара, или 0,73 долара на акция, при приходи от 29,1 милиарда долара.

Както през 2011 г. Уитман пое управлението на групата, тя каза, че подобно на много други мениджъри в Силициевата долина е готова да работи за годишна заплата от един долар. В допълнение бившият шеф на Ebay получава 1,9 млн. опции за акции, но те могат да бъдат упражнени само в случай, че курсът на акциите на компанията скочи със 120% над този от датата на присъединяването ѝ към екипа.

Освен всичко това HP увеличава досега оскъдната заплата на Уитман в края на годината с добър бонус. През 2012 г. той възлиза на 1,7 млн. долара плюс допълнителни опции върху акции.

Символичните заплати от 1 долар на година за изпълнителните директори се превърнаха в почти обичайна практика през последното десетилетие в Силициевата долина. Такова символично възнаграждение например са получавали основателят на Apple Стив Джобс, Ерик Шмид, Сергей Брин и Лари Пейдж от Google, Карол Барц и Тери Семел от Yahoo, както и главният изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс и шефът на Oracle Лари Елисън. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още