IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard освобождава 35 хил. души

Предполага се, че предстоящите съкращения са най-големите в историята на бранда

17:04 | 23.05.12 г.
<p>
	Продажбите на персонални компютри продължават да се свиват заради отлива на потребителите към таблетите.</p>
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продажбите на персонални компютри продължават да се свиват заради отлива на потребителите към таблетите.

Снимка: Ройтерс

Американската технологична компания Hewlett-Packard е на път да елиминира до 35 хил. работни места, с което да компенсира намаляващото търсене на персонални компютри в световен мащаб. От фирмата предвиждат да намалят персонала си с между 7 - 10 %, пише CNBC.

Миналият октомври служителите на HP наброяваха 349 600 души в световен мащаб.

Въпреки че от компанията отказват предварителен коментар по темата, изпълнителният директор на HP – Мег Уитман посочи, че в тази ситуация на икономическа криза трябва да се обмислят начини за максимално съкращаване на разходите и да се инвестират повече пари в проучване на пазара.

Предполага се, че предстоящите съкращения ще бъдат най-големите в истороята на компанията, която има зад себе си 73-годишна история. През 2008 г. HP отново претърпя масови съкращения, довели до освобождаването на 24 600 работни места.

Финансовото напрежение в организацията расте постоянно след напускането на предишния  й ръководител – Марк Хърд, който успя да измъкне HP от кризата. След назначаването на Мег Уитман през септември миналата година компанията не успява да отговори на пазарните нужди, особено след популяризирането на таблетите на Apple и мобилните телефони на редица други марки.

Съкращаването на 18 хил. работни места може да доведе до спестяване на около 1.2 млрд. долара и допълнителни 50 цента към печалбата на акция годишно, изчислява Браян Маршал, анализатор от ISI Group.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още