IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алишер Усманов фокусира инвестициите си към китайския IT сектор

Руският милиардер е продал акциите си във Apple и Facebook, за да се фокусира на Изток

13:48 | 18.03.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	60-годишният милиардер Усманов залага на китайския интернет сектор. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

60-годишният милиардер Усманов залага на китайския интернет сектор. Снимка: архив Ройтерс

Руският милиардер Алишер Усманов е продал своите дялове в Apple Inc и Facebook Inc, фокусирайки се върху технологични инвестиции в Китай в компании като Alibaba Group Holding, но може и да разшири инвестициите си в Русия, предава Bloomberg, позовавайки се на свой източник.

„Китайските компании държат дял от около 70-80% от чуждестранните ни интернет инвестиции”, казва Иван Стрешинский, директор на управляващото дружество USM Advisors LLC. Голяма част от тази инвестиция е в “Alibaba, JD.com и някои други компании със страхотен потенциал”, добавя той.

60-годишният милиардер Усманов изгради своя Metalloinvest Holding, опериращ в бинзеса с желязна руда, със серия от придобивания, и е най-богатия руснак според индекса Bloomberg Billionaires Index. Той купи дял за 100 милиона долара в Apple миналата година и го е продал тази година, твърди Стрешинский. Това е станало след мащабна редукция на инвестициите му във Facebook, добавя той. 

„Надяваме се, че нашите инвестиции в китайските интернет компании ще покажат същите и дори по-добри доходности, отколкото тези при американските компании”, казва Стрешинский.

Прогнозната цена на Alibaba нарасна до около 153 млрд. долара миналия месец, след като китайската интернет компания обяви нов ръст в продажбите си. Базираната в Ханджоу компания подготвя най-голямото първично публично предлагане в САЩ от близо две години насам. Китайският онлайн търговец JD.com пък може да направи IPO следващото тримесечие, като цената му след него вероятно ще е около 20 млрд. долара, покават данни на съсобственика Tencent Holdings Ltd.

Акциите на Apple поскъпнаха с около 23% от март 2013 г. насам, когато Усманов за първи път съобщи, че придобива дял. Базираната в Купертино, Калифорния, компания отчита спад от 6% при акциите си за тази година. Книжата на Facebook първоначално се сринаха след IPO-то през 2012 г., но междувременно цената скочи повече от двойно през последната година, като пазарната капитализация сега възлиза на около 172 млрд. долара.

Когато Усманов придоби дела си във Facebook през 2009, фондът на руския предприемач убеди основателя Марк Зукърбърг да продаде част от дела си, като така загуби правата си на глас. Усманов, заедно със свой партньор, придоби 10% от Facebook, когато компанията бе оценявана на между 6 до 10 млрд. долара, а след това продаде известно количество акции при IPO-то, което оценяваше компанията на 104 млрд. долара.

Alibaba, която оперира онлайн пазар, на който може да се купи практически всичко - от чанти Louis Vuitton до омари от Бостън, обяви четвърти пореден тримесечен ръст на печалбата за завършилото през  септември тримесечие, според данни от презентация на Yahoo! Inc. от януари, която притежава 24% от компанията.

Концернът, основан от бившия учител по английски Джак Ма, вероятно ще струва около 200 млрд. долара след IPO-то си по оценки на инвестиционни банки. Това би я направила втората най-голяма интернет компания в света след Google Inc.

Руският основен борсов индекс Micex падна с 15% от 17 февруари насам, деня преди украинската полиция да стреля по протестиращи на площада на независимостта в Киев, а спадът се задълбочи след неделния референдум за независимостта на Крим, коментира Стрешинский. Ако акциите продължат да падат, компанията на Усманов може да реши да придобие акции от мобилния оператор OAO MegaFon и интернет компанията Mail.ru Group Ltd.

“Приходите на Mail.Ru и MegaFon идват от Русия, а хората няма да спрат да се обаждат по телефона и да ползват интернет”, коментира Стрешинский. „Ако събитията ескалират допълнително, ще купим от тези акции. Кризата винаги е добра възможност, тъй като цените стават ниски”.

Mail.ru се съгласи да купи 12% от ВКонтакте, най-голямата социална мрежа в Русия, повишавайки дела си до 52 процента, и започна да изкупува обратно 45 милиона от собствените си акции, съобщиха от компанията в отчета си днес. Акциите на оператора на игри и онлайн мрежови услуги поскъпнаха с 3,7% до 34,42 долара, удължавайки вчерашния ръст от 2,3%, като по този начин започнаха да топят спада си от тази година от 23 на сто. MegaFon е вторият по големина мобилен оператор в Русия и се контролира от Усманов, като от началото на годината акциите му са спаднали с 14%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
vallman
преди 10 години
Просто са го "помолили" да си преразгледа портфолиото и инвестиционната политика, като са му обеснили ползите от "дизерфикацията в китайски активи" с оглед зававащата се "волатолност" в сметките, деноминирани в US$ :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
тоя що кебабчета е погълнал, не ми се вярва да се прецака :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Тоя го е шубе покрай санкциите САЩ да не му замразят или направо национализират дела в Apple и FaceBook. Отделно, с този Face едва ли би искал да е в Book :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още