IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алишер Усманов: Изчакайте следващото издигане на Facebook

Най-богатият човек в Русия, който е голям акционер в социалната мрежа, смята, че компанията би могла да действа още по-успешно

11:32 | 20.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алишер Усманов. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Алишер Усманов. Снимка: Архив Ройтерс

Най-богатият човек в Русия според класацията на Forbes Алишер Усманов, който е един от най-големите инвеститори в социалната мрежа Facebook, вярва, че нейният потенциал „е недокрай оценен“, дори от самата компания, съобщи CNBC.

Роденият в Узбекистан основател на USM Holdings заяви, че е доволен от резултата от широко разгласеното първично публично предлагане на социалната мрежа, което се оказа най-голямото за 2012 г.

„Всъщност очакваме следващото издигане. Смятаме, че компанията би могла да действа още по-успешно. Защото това е компания, която вярва в своите перспективи и в създателя си Марк Зукърбърг“, каза Усманов.

Той спечели над 1 млрд. долара от продажбата на част от дела си във Facebook, който закупи през 2009 г. Запитан дали би продали и останалите си акции, когато изтече забраната за продажбата им през май 2013 г., милиардерът уклончиво отговори: „Ще видим“.

„Доволни сме от това, което направихме. Купихме в точния момент и на добра цена“, убеден е той.

Усманов посочи, че продължава да уважава главния изпълнителен директор на Goldman Sachs Лойд Бланкфейн въпреки набиващото се на очи оттегляне на банката като водещ поемател на първичното публично предлагане на руската телекомуникационна компания МегаФон, която е отчасти собственост на най-богатия човек в страната.

Той добави, че ще„продължи да работи с банката по други инвестиции въпреки проблемите с МегаФон, и определи Бланкфейн като „голям финансист и банкер“.

„Те усещаха, че имат нужда ... от пълна проверка, от определена яснота, а ние от своя страна чувствахме, че не можем да чакаме. Не искахме да чакаме. И поради тази причина заявихме, че или те ще приемат нашия план и нашия график, или ще действаме без тях, ще продължим“, обясни милиардерът. „Въпросът не е в това дали Goldman Sachs са ни отхвърлили, или ние тях. Ние просто решихме да продължим“, добави той.

Подобно на много бизнесмени от бившия Съветски съюз Усманов е преследван от обвинения в корупция през цялата си кариера, която започва преди десетилетия с продажбата на пластмасови торбички.

В интервюто той отхвърли всички обвинения с аргумента, че му завиждат, и добави, че ще се закълне в Корана, тъй като е мюсюлманин. „Аз съм честен човек. Аз съм честен бизнесмен“, категоричен бе милиардерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Честен бизнесмен - и да не е - богат е със сигурност:)Как става тази работа?!?!? Торбички-милиарди!Уникално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още