IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google "надцака" Facebook за производител на соларни дрони

Онлайн концернът придобива Titan Aerospace, за който наддаваше и социалната мрежа

11:11 | 15.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Google "надцака" Facebook за производител на соларни дрони

Надпреварата между Google и Facebook

В началото на годината и Facebook бе в преговори с Titan за придобиване. Според TechCrunch предполагаемата цена за сделката е била около 60 млн. долара. По-късно обаче най-голямата социална мрежа в света обяви придобиването на британския специалист в космическите технологии Ascenta за 20 млн. долара. 

Тъй като все повече хора от целия свят искат да имат бърз интернет достъп, Google и Facebook спорят за това коя от двете компании ще спечели благоволението на потребителя в тази надпревара. Google триумфира с мобилната операционна система Android, която през миналата година според данни на Strategy Analytics има глобален пазарен дял от 79 процента на пазара на телефони.

Facebook иска да увеличи броя на своите членове, особено в развиващите се страни, с два проекта. Единият включва услугата за евтини телефони с името "Facebook for Every Phone" (Facebook за всеки телефон). Вторият проект, Facebook Zero, бе стартирана през 2010 година. Това е сайт, специално разработен за мобилни устройства, създаден от Facebook заедно с интернет оператори. При зареждане на страницата не се дължи такса.

Най-голямата в света социална мрежа се опитва да реализира и проекта си Internet.org. “В опита си да свържем целия свят чрез Internet.org, ние работим по начини да доставяме интернет на хората от небето,” заяви в края на март Марк Зукърбърг чрез пост във Facebook. „Днес споделяме детайли около проекта ни, който включва изграждането на мрежа от дрони, сателити и лазери, които да “облъчват” с интернет неразвити региони на земята".

Зукърбърг използва тогава случая, за да разкрие и сформирането на нов екип в рамките на Facebook, който се казва Connectivity Lab. Именно той ще се заеме с разработването на новите технологии, които ще подобрят и разширят достъпа до интернет на планетата.

С наскоро обявената сделка за WhatsApp за 19 млрд. долара Facebook придоби ново средство за привличане на нови потребители в развиващите се пазари. Приложението е особено популярно в страни като Индия, в които операторите изискват такси за текстовите съобщения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
хм, верно не бях прочел цялата статия. Явно бъдещето е сега :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Информирай се минимално преди да коментираш. Технологията на тези дронове се крия точно в това, че се захранват само със слънчева енергия и могат денонощно да кръжат на едно място посвече от 5 години без кацане!На 20 километра височина няма облаци и съответно дъжд, сняг, ураганни ветрове и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Не говоря за нормативната база. Това технически не само, че не е възможно ами дори не е практично. Дори да предположим, че един дрон може да разпръзква bandwith толкова голям, че да замени съществуващите оптични, конвецнионални (100/1000) мрежи, както и статичните безжични предаватели остава проблема със захранването, което просто няма как да е на батерия, освен ако не предлагате дрона да влачи кабел след себе си. Не само това, но на него му трябва достатъчно мощност за да стои "закован" на определена точка на 20 км над земята. Да не говорим какво става ако има дъжд,сняг,град силни ураганни ветрове... И все пак дори един гигабит, както предложи колегата е крайно недостатъчно. В момента най-евтиния пакет е примерно 50 MB/s това са 200 точки, което е долу горе една средна кооперация, да не говорим, че нормалните семейства вземат поне следващия пакет от около 80 mb. Може и още много неща да се кажат по тази идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Едно е теоретичната възможност съвсем друго е сблъсъкът с българското законодателство и съответната ведомствена комисия в България (КРС).За всякакви подобни услуги се иска лиценз а преди него лицензиране на съответната технология в България и изработването на нормативна база за прилагането й в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Признавам си, че не съм компетентен и затова почвам изречението с ако :) Спътниковите телефони са едни големи тухли, но при тях сигнала трябва да стигне на 200 километра. Теоритично е възможно при 20 километра разстояние да има комуникация с много по малки антени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Моля те не се изказвай по теми по които си некомпетентен:) Силно се надявам коментара ти да е бил иронично майтапчийски:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Че какво по хубаво от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Ако антената за връзка с такъв дрон може да се побере в GSM, тази технология ще направи и революция и при мобилните телефони. Много по евтино и бързо ще е да се покрие територията на България например с летящи на 20 километра височина дронове от колкото с традиционни базови станции. Да не говорим, че интернет със скорост 1 гигабит би фалирал всички интернет доставчици, които градят скъпи наземни мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още