IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google "надцака" Facebook за производител на соларни дрони

Онлайн концернът придобива Titan Aerospace, за който наддаваше и социалната мрежа

11:11 | 15.04.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Google "надцака" Facebook за производител на соларни дрони

Американският технологичен концерн Google обяви късно в понеделник, че е придобил Titan Aerospace срещу неназована сума. Младата компания е специализирана в разработването на захранвани със слънчева енергия безпилотни самолети, които могат да кръжат във въздуха на голяма надморска височина в продължение на пет години без кацане, пише Wall Street Journal.

Търсачката е все по-зависима от технологиите за въздушен мониторинг за изображения и работи над идеята за свързването с интернет на по-голяма част от населението на света.

За основаната през 2012 г. Titan в момента работят около 20 служители. Компанията запазва седалището си в Ню Мексико и ще продължи да се ръководи от сегашния изпълнителен директор Верн Рабърн. 

Според Google екипът на Titan ще работи в тясно сътрудничество с проекта Loon, който произвежда големи балони с горещ въздух за издигане до много големи височини. От Loon се очаква да гарантира предоставянето на безжичен интернет в части на света, които все още не са онлайн. Titan също може да работи в сътрудничество с Makani, друг проект на Google на по-ранен етап, който разработва прикрепени към самолети вятърни турбини за ефективно производство на енергия.

Екипите работят и над обещаващи ултралеки материали за въздухоплавателни средства и алгоритми за прогнозата за вятъра и разписанията на полетите.

Според Titan дроните ѝ ще бъдат в състояние да правят в реално време снимки на Земята с висока резолюция, да измерват атмосферата с помощта на сензори и да предават данни и за глас. Този вид технология също може да помогне на други подразделения на Google, като например на картографската услуга Google Maps.

„Ние все още сме в началото, но атмосферните сателити може да помогнат да снабдим милиони хора с достъп до интернет", заяви говорител на Google. В допълнение с такива технологии може да им се помогне и по време на бедствия.

Titan разработва два оформени като морски кончета безпилотни летателни апарата, като и двата се захранват от батерии, зареждащи енергия от слънчеви клетки по крилата. Моделите Solara 50 и Solara 60 могат да изпълняват множество от операциите, които изпълняват орбиталните спътници, като при това са по-маневрени и достъпни.

На интернет страницата си компанията се хвали, че със специална комуникационна система дроните могат да гарантират интернет скорост до 1 гигабит в секунда. Това би било много по-бърз достъп, отколкото предоставят широколентовите мрежи в повечето индустриализирани страни. Според Titan пускането на пазара на дроните може да започне през 2015 г.

Последна актуализация: 16:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
хм, верно не бях прочел цялата статия. Явно бъдещето е сега :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Информирай се минимално преди да коментираш. Технологията на тези дронове се крия точно в това, че се захранват само със слънчева енергия и могат денонощно да кръжат на едно място посвече от 5 години без кацане!На 20 километра височина няма облаци и съответно дъжд, сняг, ураганни ветрове и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Не говоря за нормативната база. Това технически не само, че не е възможно ами дори не е практично. Дори да предположим, че един дрон може да разпръзква bandwith толкова голям, че да замени съществуващите оптични, конвецнионални (100/1000) мрежи, както и статичните безжични предаватели остава проблема със захранването, което просто няма как да е на батерия, освен ако не предлагате дрона да влачи кабел след себе си. Не само това, но на него му трябва достатъчно мощност за да стои "закован" на определена точка на 20 км над земята. Да не говорим какво става ако има дъжд,сняг,град силни ураганни ветрове... И все пак дори един гигабит, както предложи колегата е крайно недостатъчно. В момента най-евтиния пакет е примерно 50 MB/s това са 200 точки, което е долу горе една средна кооперация, да не говорим, че нормалните семейства вземат поне следващия пакет от около 80 mb. Може и още много неща да се кажат по тази идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Едно е теоретичната възможност съвсем друго е сблъсъкът с българското законодателство и съответната ведомствена комисия в България (КРС).За всякакви подобни услуги се иска лиценз а преди него лицензиране на съответната технология в България и изработването на нормативна база за прилагането й в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 10 години
Признавам си, че не съм компетентен и затова почвам изречението с ако :) Спътниковите телефони са едни големи тухли, но при тях сигнала трябва да стигне на 200 километра. Теоритично е възможно при 20 километра разстояние да има комуникация с много по малки антени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Моля те не се изказвай по теми по които си некомпетентен:) Силно се надявам коментара ти да е бил иронично майтапчийски:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Че какво по хубаво от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
Ако антената за връзка с такъв дрон може да се побере в GSM, тази технология ще направи и революция и при мобилните телефони. Много по евтино и бързо ще е да се покрие територията на България например с летящи на 20 километра височина дронове от колкото с традиционни базови станции. Да не говорим, че интернет със скорост 1 гигабит би фалирал всички интернет доставчици, които градят скъпи наземни мрежи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още