IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конкурентът на Whatsapp Kakao се подсилва с ново поглъщане

Към април услугата има около 140 млн. абоната – значително под 500-те млн. активни потребители на Whatsapp

11:43 | 26.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Конкурентът на Whatsapp Kakao се подсилва с ново поглъщане

Конкурентът на Whatsapp Kakao разширява своя бизнес със сливане за няколко милиарда долара. Водещият южнокорейски оператор за мобилни съобщения се слива с един от най-големите интернет портали в страната Daum Communications. Двете компании възнамеряват да разширят присъствието си в интернет, както и в областта на мобилните услуги, предава Ройтерс.

Това е най-новата сделка в областта на онлайн съобщенията, която изживява бум заради нарастващата употреба на смартфони. Едва през февруари Facebook обяви, че ще придобие Whatsapp за 19 млрд. долара. Най-големият японски онлайн търговец на дребно Rakuten междувременно иска да купи базираното в Кипър приложение за съобщения Viber за 900 млн. долара.

В световен мащаб приложенията за съобщения се радват на експлозивен растеж, тъй като потребителите предпочитат използват тях, вместо да пишат SMS-и. Макар че по принцип приложенията са безплатни, бизнесът може да е много доходоносен за компаниите, тъй като те често изискват такси за допълнителни функции. 

През април Kakao се похвали, че има 140 млн. регистрирани потребители. Така услугата е доста по-малка от Whatsapp, която има 500 млн. активни потребители месечно.

Сливането, което Kakao оценява на около 3 млрд. долара, се случва изненадващо, защото операторът на приложението всъщност се подготвяше да се листне на борсата през 2015 г. Борсовият дебют би оценил компанията на над 2 млрд. долара, твърдят банки, цитирани от Wall Street Journal. През 2013 г. Kakao отчете нетна печалба от 61,4 млрд. вона (около 44 млн. евро) – повече от 10 пъти над резултата от предишната година.

И докато Daum – един от двата водещи доминиращи интернет портала в страната, ще спечели от силното присъствие на своя бъдещ партньор на мобилните устройства, анализаторите не разбират какво ще спечели Kakao. „Ние не сме сигурни какво трябва да спечели Kakao с това сливане", смятат анализатори на UBS. „Предвид забавянето на растежа в бизнеса с мобилни игри в Корея Kakao започна да търси нови стимули за растеж в чужбина, но поради силната конкуренция това не бе лесна задача", казват те.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още