IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са все по-склонни да плащат с карта в чужбина

Почти половината български картодържатели планират да пътуват извън страната тази година, става ясно от изследване

15:55 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: MasterCard България</p>

Снимка: MasterCard България

По-голямата част от българските картодържатели вярват в безопасността при използване на разплащателни карти в чужбина, когато пътуват по работа или ваканция. 62% от анкетираните в изследването MasterIndex на MasterCard са на това мнение, което представлява ръст от 8% спрямо 2013 г.

Най-уверени в сигурността на картите, използвани извън България, са най-младите собственици на карти между 18-24 години (69%) и тези между 35-44 години (67%).

Докато резултатите от предишното изследване показаха значителна разлика от 10% между мъжете и жените по въпроса доколко картовите плащания в чужбина са сигурни, последните резултати показват, че тази разлика е намаляла до 3% (64% при мъжете и 61% при жените).

MasterIndex показва още, че почти половината собственици на банкови карти в България планират да пътуват в чужбина през тази година. 30% ще ходят на почивка, 10% ще пътуват в чужбина по работа, като мъжете ще посетят друга държава с бизнес цел сравнително повече от жените (14% срещу 7%). 9% пък планират да посетят член на семейството или приятел.

Според изследването най-посещавани от българските картодържатели са Гърция (31% от участвалите в проучването), Турция (18%) и Великобритания (13%).

21% са заявили, че пътуват извън България веднъж годишно, което е увеличение от 4% в сравнение с резултатите от миналата година.

Изследването показва още, че 46% от българите, които пътуват в чужбина веднъж годишно, предпочитат разплащателните карти вместо парите в брой.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още