IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебютът на Alibaba: Приказката започва на 19 септември

Борсовото предлагане ще се случи в доста подходящо време с оглед на високия интерес към подобни събития

13:02 | 15.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дебютът на Alibaba: Приказката започва на 19 септември

Начини за търговия

Както знаем, първичното публично предлагане ще се проведе на 19 септември, като от тази дата ще бъде възможна търговията с акции на компанията и договори за разлика върху акции при изискуем маржин от 25%.

Компанията ще бъде листната на NYSE, като борсовият код ще бъде BABA. Важно е да се уточни, че първоначално няма да са възможни къси продажби.

Всъщност, съществува инвестиционен вариант, чрез който бихме могли да се възползваме от очакванията за предстоящото успешно IPO още днес. Както е известно, Yahoo Inc, която закупи през 2005 г. 40% от китайската компания срещу 1 млрд. долара, в обозримо бъдеще ще продаде над една трета от настоящия си дял в размер на 22,6%, което ще намали собствеността й в компанията до 16%.

В случай, че предстоящото IPO се окаже успешно, продадените дялове на Yahoo Inc ще осигурят значителен финансов ресурс на компанията, което най-вероятно би се отразило позитивно върху цените на акциите на Интернет търсачката.

Очаквания

Освен мащабно, предстоящото първично публично предлагане може да се характеризира и като консервативно, с оглед на финансовите оценки. Съотношението P/E (взимат се предвид прогнозите за печалбата през следващата година) нарежда компанията, както следва:

Графика: ЕЛАНА Трейдинг

Възможно е в краткосрочен план все още не дотам познатата търговска марка на Alibaba, както и скептицизмът, породен от културните различия, ценности и геополитическите особености, да имат известен негативен оттенък върху цените на акциите на компанията.

В случай обаче, че компанията съумее да прехвърли бизнес модела си и към други пазари, тя може да се превърне в световен лидер при онлайн търговията в близко бъдеще и в много доходоносна инвестиция, имаща по-дългосрочен хоризонт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още