IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарското правителство прави отстъпки за спорния интернет данък

Заради масовите протести властите слагат таван на данъчната тежест от 2,26 евро за частни потребители на месец

10:19 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Десетки хиляди протестираха срещу новия интернет данък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Десетки хиляди протестираха срещу новия интернет данък. Снимка: Ройтерс

След масови протести унгарското правителство смекчава плановете си за спорния интернет данък. Десетки хиляди протестираха в края на седмицата срещу законопроекта, който щеше да накара гражданите на Унгария да плащат сериозен налог за всеки гигабайт онлайн трафик.

Както съобщи унгарското правителство на премиера Виктор Орбан в понеделник, то е преработило първоначалния законопроект и определя месечен таван за данъка за отделните интернет потребители - 700 унгарски форинта (около 2,26 евро) на месец за частни лица и до 5000 форинта (приблизително 16,17 евро) за фирми. В новия проектозакон е записано още, че интернет доставчиците, а не клиентите, трябва да плащат данъка.

Първоначалният законопроект би облагал интернет данните с по 150 фиринта за гигабайт. Унгарският данък добавена стойност междувременно е най-високият в целия Европейски съюз и възлиза на 27%. 

От встъпването си в длъжност през 2010 г. правителството на Орбан нашумя с неортодоксалната си данъчна политика. През 2012 г. то въведе нови данъци за индустрията на телекомуникациите, доминирана от чужди корпорации. Оттогава телеком операторите плащат данъци за всяка минута гласово повикване и за всяко изпратено текстово съобщение, но общата месечна данъчна тежест на потребител е ограничена.

По-рано през тази година правителството принуди банките да компенсират кредитополучателите за „несправедливите“ условия по кредитите в чуждестранна валута, отпуснати преди сриването на унгарския форинт по време на финансовата криза през 2008 г.

Правителството наложи и нов данък върху приходите от реклама. Това се случи през август и предизвика обвинения в медийна цензура. Независимата телевизионна станция RTL Klub подаде жалба през миналата година до Европейската комисия, в която посочва, че данъкът е създаден, за да дискриминира оператора.

Последните данъчни идеи на унгарското правителство обаче предизвикаха сериозен отпор. Десетки хиляди унгарци протестираха в неделя с аргумента, че данъка ограничава интернет достъпа и свободата на словото. Правителството твърди от своя страна, че опозицията настройва демонстрантите да протестират срещу властта.

Сдруженията от технологичната индустрия заявиха от своя страна, че всеки опит да се увеличат данъците ще забави растежа. „Новият данък е неразумен, абсурден и противоречив ... и ще принуди Унгария да направи обратен завой по пътя на развитието на цифровите технологии", заяви Асоциацията за координация на интересите на унгарската телеком индустрия HÉT, в която членуват телекомуникационни компании.

Бизнес асоциациите и интернет доставчиците поискаха от правителството да отмени напълно предложението за интернет данъка.

„Независимо от размера на налога едно интернет данъчно облагане би спряло икономическото развитие, то е необосновано и нереалистично", заяви сдружението Szek.org, което представлява интернет дружествата в страната.

Правителството от своя страна твърди, че новият данък ще компенсира загубата на приходи в резултат от широкото използване на безплатен интернет и съответно по-ниската употреба на традиционните телефонни разговори.

Европейският съюз от своя страна вероятно няма да предприеме нищо. Той не разполага със законови средства, за да противодейства на плановете на Унгария, заяви Нели Крус, напускащ комисар за цифровите технологии на ЕС, в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още