IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Progress Software приключи сделката за "Телерик"

Основателите на българската компания се присъединяват към топ мениджмънта на американския концерн

17:12 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Progress Software приключи сделката за "Телерик"

Базираната в Бедфърд, Масачузетс, софтуерна компания Progress Software съобщи, че е приключила с трансакцията по придобиването на „Телерик“ АД. Сделката за 263 млн. долара бе обявена през октомври.

 

От днес основателите на българската компания Васил Терзиев, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев поемат нови ръководни позиции в публичната американска компания Progress. След придобиването „Телерик“ става „Telerik: a Progress Company“. Съоснователите и изпълнителни директори на Telerik Васил Терзиев и Светозар Георгиев стават съответно главен директор „Иновации“ и старши вицепрезидент „Платформи за разработка на приложения“ в Progress. В новата си роля Васил Терзиев ще отговаря за дългосрочната стратегия за комбинираното портфолио на Progress и идентифицирането на нови технологии и бизнес възможности за продуктите на компанията.

Като старши вицепрезидент „Платформи за разработка на приложения“ Светозар Георгиев ще ръководи амбициозната бизнес стратегия на системата за управление на уеб съдържание на Telerik - Sitefinity CMS.

Другите двама съоснователи на Телерик - Бойко Яръмов и Христо Косев, стават съответно вицепрезидент „Операции“ и вицепрезидент „Технологии“ в американската компания. Димитър Таслаков, главен директор „Човешки ресурси“ в Telerik, поема същата глобална позиция в Progress. В новите си роли Светозар Георгиев, Васил Терзиев и Димитър Таслаков са вече част от ръководния съвет на изпълнителния директор на Progress - Фил Пийд.

Чрез това придобиване Progress обединява два екипа от водещи експерти и комбинира две допълващи се продуктови портфолиа. Така компанията ще предоставя цялостна платформа в „облака“ и локална (on-premise) платформа, която ще позволи на разработчиците бързо да създават красиви приложения, задвижвани от данни за всяка уеб, десктоп и мобилна платформа.

„Присъединяването ни към топ мениджмънта на Progress е следващата стъпка в нашата невероятна история. Вече 12 години ние сме доверен партньор на над 130 хил. клиенти по целия свят. С новите си роли в Progress ние ще надградим опита си да създадем бързо растяща, успешна организация, и ще предоставим изключителни нови възможности на клиентите на двете компании", казва Васил Терзиев.

„Днес разработчиците имат повече свобода от всякога. Но с нея те се сблъскват и с някои предизвикателства—множество платформи и технологии, на които приложенията трябва да работят, жестока конкуренция и високи очаквания на клиентите за красиви и същевременно напълно функционални приложения, които работят на всяко едно устройство. С придобиването на Telerik Progress ще предостави решение на тези предизвикателства, като стане дестинация номер 1 за всички разработчици по света,“ коментира Фил Пийд, президент и изпълнителен директор на Progress.

Приходите на "Телерик" за последната година надхвърлят 60 млн. долара, а за същия период ръстът на клиентите ѝ е 20%. Купувачът очаква сделката да повиши печалбата ѝ през първата година. Приходите на компанията от Калифорния за миналата година са 334 млн. долара, докато пазарната й капитализация е 1,26 млрд. долара. В компанията работят около 950 души.

Progress Software Corporation е глобална софтуерна компания, която улеснява разработването, пускането и управлението на локални (on-premise) бизнес приложения или приложения, базирани в „облака“, като подобрява продуктивността, намалява ИТ сложността и общата инвестиция на клиента.   

"Телерик" е най-големият софтуерен разработчик в страната, основан преди 12 години от Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев. В момента компанията има над 650 служители в България и представителства в Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Индия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още