IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа вижда интернет като арена на битката с тероризма

Европейските лидери настояват интернет доставчиците да предоставят повече информация за евентуални терористични заплахи

12:50 | 13.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските лидери посочиха интернет като ключова арена на битката срещу терористичните атаки след масовия разстрел във френското сатирично издание Charlie Hebdo и смъртта на четирима души, които бяха заложници в супермаркет в Париж миналата седмица, пише The Wall Street Journal.

В общо изявление лидерите от Европейския съюз (ЕС) поставят отговорността върху големите интернет доставчици за докладването в случаи на поява на материали, свързани с терористични атаки.

"Загрижени сме за все по-честото използване на интернет за подхранването на омраза и насилие и показваме нашата решимост да гарантираме, че в интернет няма да се злоупотребява, а ще се защитава, че той ще остане място, в което ще се зачитат стриктно основните свободи, ще е форум за свободно изразяване при пълно спазване на закона", се посочва в изявлението, подписано от лидерите на Латвия, Германия, Австрия, Испания, Белгия, Холандия, Полша, Великобритания и Швеция.

"С оглед на това, партньорството на големите интернет доставчици е от съществено значение, за да се създадат условия за бързото разкриване на материали, които имат за цел да подтикват към омраза и терор, както и да ги премахват, когато е необходимо/възможно", допълват страните от ЕС.

Всичко това е част от все по-големите усилия за събиране на разузнавателна информация, благодарение на която да се предотвратяват насилствени нападения като това в Париж. Европейските власти искат да бъде преразгледано законодателството, така че авиокомпаниите да бъдат принуждавани да предават данните на пътниците, влизащи и излизани от ЕС, както и да има по-добра координация между разузнавателните служби.

Властите се опитват да осигурят допълни правомощия за надзор на разузнавателните агенции, посочвайки, че те са необходими с оглед сигурността. Същевременно се опитват да гарантират сигурността на личните данни, което е важен елемент от европейското право.

Изявлението следва атаките в Париж, а целта му е да покаже, че европейските лидери въвеждат програма за развитие и разпространение на "положителни, целенасочени и лесно достъпни съобщения за борба с терористичната пропаганда" онлайн.

Социалните мрежи и платформи са подложени на завишен контрол в Европа, тъй като властите се опитват да се справят със случаите, в които европейските граждани се замесват в конфликтите в Сирия и Ирак, опасявайки се, че някои могат да се върнат в Европа и да извършат терористични атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
С мерките за ограничаване на правата на словото (в името на свободата на словото? Оруел? 1984?) ще се "застрелят в крака".Оставете на мемоидите да си пишат във Фейсбука, да "лайкват" страниците, на които се пропагандират незаконните меми. И който "лайкне" тези страници - директно в онзи списъка на опасните мемоиди (за проверка дали е ченге под прикритие или истински мемоид).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още