IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е предпоследна в ЕС по цифровизация на икономиката

Страната има какво да направи по отношение цифровизирането на обществените услуги, посочва ЕК

18:00 | 24.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България се нарежда на предпоследно място в Европейския съюз (ЕС) по цифровизация на икономиката. Това показват официални данни, представени от Европейската комисия (ЕК). Единствената страна, която има по-лош резултат от нашия, е Румъния.

54% от домакинствата в България имат достъп до интернет по кабел, като 44 на сто от свързаните разполагат с високоскоростна връзка, разкриват данните. Документът сочи още, че България трябва да запълни празнотите, свързани с цифровите умения, защото само 34% от населението може да изпраща имейли, да редактира електронно съдържание и да инсталира нови електронни устройства.

В областта на високите технологии работят само 1,7% от българите. 54 на сто пък използват интернет редовно. Повечето от българските интернет потребители, които често са онлайн, разговарят с глас или с видеовръзка, или използват социални мрежи. По използване на тези услуги българите се нареждат на едно от първите места в ЕС, разкрива изследването.

Според ЕК България има какво да направи по отношение на цифровизирането на обществените услуги. В момента страната е последна в ЕС по този показател и отчита отстъпление спрямо данните от предходната година на общия фон в Общността.

Данните сочат, че едва 7 на сто от българите живеят в региони, в които няма достъп до кабелна интернет мрежа. Половината българи пък нямат договор за доставка на кабелен интернет. От ЕС препоръчват на България да увеличи покритите с кабелен интернет зони и да насърчи увеличението на абонатите на кабелен интернет, за да могат потребителите да се възползват пълноценно от предимствата на цифровата икономика.

Според ЕК една от вероятните причини за недостатъчния брой интернет абонати по кабел се крие в цената на услугата, която в България е сред най-високите в Европейския съюз. По този показател страната е на пето място от общо 28.

От друга страна България се нарежда на предпоследно място в ЕС по количество на специалистите с цифрови умения. ЕК препоръчва България да образова гражданите си в тази област, така че да може да развие напълно цифрова икономика и цифрово общество. България е предпоследна и по брой на гражданите, ползващи редовно интернет. Засега едва 34% от българите имат основни цифрови умения, което може да се окаже сериозна пречка пред икономическото развитие на страната, посочва текстът.

Българските интернет потребители ползват интернет предимно за разговори, игри, четене на новини и гледане на филми. Само 28 на сто използват мрежата, за да пазаруват, а едва 8,5% - за банкиране. В документът се посочва, че това е ключово предизвикателство пред България в областта на използването на интернет, защото цифровата икономика се гради върху консумацията онлайн.

Сред препоръките на ЕК попада и тази бизнесът в България да започне да използва по-добре възможностите на електронната търговия и социалните мрежи. Данните сочат, че засега страната показва слаби резултати в електронния обмен на информация в областта на бизнеса, издаването на електронни фактури и използването на облачни услуги.

Само 5,5% от малките и средните предприятия в България продават онлайн в страната, а в чужбина – едва 2,1 на сто. 1,4% от оборота на онези, чиито продажби са онлайн, е съставен от покупки в мрежата. Експертите смятат, че, ако не използва възможностите на електронната търговия, българският бизнес ще срещне трудности в конкуренцията със световната цифрова икономика.

Именно цифровизацията на обществените услуги в България е областта, в която страната се представя най-слабо и заема последно място в Европейския съюз, разкрива изследването. Същевременно цифровите достъпни обществени услуги представляват ключ към намаляването на бюджетните разходи. Те помагат и за увеличаването на ползите за бизнеса, за гражданите и администрацията.

Съгласно документа обществените услуги в България са прекалено усложнени и е необходимо достъпът на обществото до административни цифрови услуги да стане по-лесен. Това ще доведе до по-често подаване на документи към администрацията по електронен път. От това улеснение в момента се възползват едва 13 на сто от българите, които имат достъп до интернет. По този показател България отново се нарежда на предпоследно място в ЕС.

Цифровизацията може да помогне и в областта на здравеопазването, подобрявайки ефективността и обхвата на услугите. Засега само 8,7 на сто от българските общопрактикуващи лекари обменят информация по електронен път. В Европейския съюз това правят 26 на сто от колегите им. За допълнителен недостатък се смята това, че в България само 4,6% от лекарите изпращат рецепти в аптеките по интернет.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 9 години
Е ако се цифровизират обществените услуги, тогава ще нарасне безработицата! Къде ще работят тогава злите лелки, които колят и бесят по общини и министерства сега? За онлайн пазаруването пък да не говорим - купуваш си нещо, връщаш го, защото е некачествено, не ти връщат парите, а Комисията за защита на потребителите не дава никаква реакция! Е нЕма що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 9 години
след енергийно беден се появи нов безсмислен термин .... ков не ви харесва на аналоговата икономика че трябва да е цифровизираме ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
stasi666
преди 9 години
Според ЕК България има какво да направи по отношение на цифровизирането на обществените услуги. В момента страната е последна в ЕС !!!Ако ЕК разреши онлайн рушветите за една година ще сме първи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Nikolas
преди 9 години
То държава няма вие искате да цифровизирате! Кого ще цифровизирате? Мутрите? ДС (ДанС), Женя Живкова? Малък Тошко? Цацаров? Не ме разсмивайте! За квартал не ставаме, а имаме претенции за държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още