IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново 20 - до 2020 г. България ще има цифрова администрация

Правителството ще търси средства за е-правителство от европейски фондове, международни организации и публично-частни партньорства, гласи нова стратегия

17:00 | 29.01.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново 20 - до 2020 г. България ще има цифрова администрация

До 2020 година в България ще има цифрова администрация, а административни услуги ще бъдат предоставяни чрез единен портал за електронно управление по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства, предвижда нова Стратегия за електронното управление, публикувана за обсъждане на Портала за обществени консултации.

До 2020 г. и 100% от обществените поръчки ще бъдат извършвани изцяло по електронен път. Документът поставя междинна цел – до 2017 година половината от обществените поръчки да бъдат електронни.

Административната тежест за бизнеса ще бъде намалена и с осигуряване на 100% електронен документооборот във всяка участваща администрация. Така гражданите няма да внасят непрекъснато едни и същи документ в различни администрации.

Важен източник на средства за изграждането на  е-управление са европейските фондове и по-специално Оперативна програма „Добро управление“.

По отношение на изграждането на комуникационната свързаност като технологична предпоставка за успешното функциониране на електронното управление ще бъде предвидено финансиране по линия на Програмата за развитие на селските райони. За финансиране на реализацията на целите, залегнали в стратегията, ще бъдат използвани и средства от други международни източници на финансиране, както и публично-частни партньорства. 

За реализацията на идеята за електронно управление са поставени и три стратегически цели – предоставянето на качествени, ефективни и лесно достъпни електронни услуги, интеграцията на информационните процеси, която да доведе до трансформиране на администрацията в цифрова и популяризиране на електронното управление.

За да бъде повишена използваемостта на услугите пък ще се въведе възможността за електронни разплащания на държавни такси и услуги.

Цифровата администрация ще намали себестойността на реализирането на електронните услуги, посочва още стратегията.

Според доклад на правителството към 2011 година административната тежест върху бизнеса и гражданите се изчислява на 2 млрд. лева. Анализът на текущото състояние с изграждането на електронно управление показва, че въпреки шумното рекламиране на идеята в момента на гражданите и бизнеса се предлагат само частични електронни услуги. Така например електронни услуги предлагат само няколко институции, сред които Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт и Министерството на финансите. 

Изразходвани са значителни средства, но резултатите не се покриват с очакванията, отбелязват авторите на стратегията.

Електронното правителство се изгражда вече 13 години, с променлив успех

Сред основните проблеми за бавната реализация на проекта (за 13 години с променлив успех) е електронната идентичност и по-скоро липсващата координация между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, като институция, която отговаря за въвеждането на електронното правителство, и Министерството на вътрешните работи.

Много важно за реализацията на електронното управление обаче е да се изградят всички системи, които гарантират безопасност на данните. Това включва идентификация и автентификация, защита на данните, защита от киберпрестъпления, защита на потребителите и др.

Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Само електронно правителство липсва.Понеже оправихме цялата ИКТ индустрия, дигитализирахме оптично всички комуникации и сме ненадминати производители на наносървъри и върхове в цифровите валути и кодиране на линии и транзакции по мрежата -стигнахме до електронното гласуване и електронното правителство.В BG ИКТ индустрията е абсолютно комисионерска ...от десетилетия, и се базира главно и предимно на представителства на гигантски дейта центрове от щатите и на всякакъв Dark Web от Р-я. То и Б.Б. май щеше да прави по едно време електронно правителство, обаче не се намери кой да му даде комисионна ... и сега ще трябва да се задоволи само с електронно гласуване. На мястото на BG населението щях да си задам въпроса: 'Кой и откъде е извадил комисионните за електронно гласуване?'Това, че младите щели да се реализират социално-политически с електронното гласуване са басни за идеоти. Бай Доти ще прехване превантивно протоколите и тогава ще ни остане да разчитаме само на позитронно гласуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 10 години
Т.е. това правителство признава че не може и на практика няма да направи нищо по въпроса; и да бяха написали 2018 или 2022 - все тая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Мноооого жълто заглавие. Тия ново 20 си ги пускайте в днес.бг, там аудиторията умира от кеф при такива заглавия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Поредната престъпна схема за усвояване на средства от "наши хора" придружена с лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mvr0306
преди 10 години
Поредната безсмислена стратегия, писана за да се усвоят парите. Скоро четох, че страната ни е на първо място в ЕС по брой на стратегиите - към моментта май бяха 128! Ефект = 0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
Малииии.....голям зор е да се изтръгне тая сладка хапка от целокупното чиновничество. Никое правителство няма да се нагърби с масови съкращения в тази огромна гилдия, а системата ще направи много хора излишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още