IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: През 2013 година не беше извършена нито една реформа

Трябват ни приоритети и фокус, които всяко ново правителство да надгражда, препоръча президентът

13:53 | 21.01.14 г. 5
Плевнелиев: През 2013 година не беше извършена нито една реформа
През 2013 година не беше реализирана нито една реформа, въпреки трите правителства. Спряна беше реформата на пенсионната система, а вместо приватизация има опити за национализация на закъсали предприятия, коментира президентът Росен Плевнелиев по време на годишната среща между правителството и бизнеса.
 
Той изрази и своите опасения, че готвените антимонополни закони ще бъдат всъщност популистки мерки, насочени срещу банки и големи чужди хранителни вериги. Той посочи, че срещу монополите трябва да се борят силните и независими регулаторни органи.
 
Сред проблемите на страната е нестабилността, която произвеждат политиците. Правителството например е подкрепяно негласно от националистическа партия. "Тя обаче гласно обвинява европейски, но не и руски компании в колониализъм", заяви Плевнелиев.
 
Президентът призова да се обърне внимание на Балканите като потенциален пазар за развитието на бизнеса. "Никога връзките със съседните страни не са били толкова добри", отчете Плевнелиев.
 
За него не посоката на икономиката и на страната като цяло е проблем, а скоростта и ефективността. Българите са обединени по отношение на посоката, но според президента правителствата трябва да надграждат усилията на предишните. "Докога всяко ново правителство ще сменя дори чистачките в министерствата?", каза президентът.
 
Той посочи, че в това отношение България може да научи много от Естония. "От един закон за администрацията, приет през 1995 година, страната успя да се развие и да стане пример по отношение на въвеждането на електронното правителство. България бави този проект и това ни коства все повече", каза Плевнелиев.
 
"На Естония е струвало 100 млн. евро, а на нас вече коства 300 млн. и продължаваме здраво да харчим", допълни още президентът.
 
Той отчете още, България не е малка страна в ЕС, но ни липсва самочувствие. Той препоръча ясни приоритети и фокус, които да бъдат подкрепяни и надграждани, който и да е на власт.
 
Малко по-рано президентът Росен Плевнелиев се срещна с естонския си колега Томас Илвес. Подробности за разговорите между тях можете да видите в репортажа на телевизия Bulgaria On Air!
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
pif79
преди 10 години
Отново много разумно и точно изказване на президента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
rumen221
преди 10 години
Вильо Офшарналиев,В цивилизования свят "Обществения минимум" е Необлагам - който за България е 562 лева!Пълно скудоумие или свръх-либерализъм е да се облагат по-малки доходи, защото трябва да се компенсират с... данъци...!?!?!- Свръх-либерална вакханалия е да има "таван" за осигуровкте- Свръх-либералната диващина е да НЕ се облагат доходите от доходоносна СОБСТВЕНОСТ на физическите лица...!!! Защото:- Така най-богатите плащат (процентно) най-малко..., а нали плоския беше за всички и за всички доходи!?!И естествено хората бягат, от тази диващина!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
rumen221
преди 10 години
ХА-ХА-ХА...,Лъжльо Офшорналиев,- КАКВО СТАНА С ХИМИЧЕСКОТО ОРЪЖИЕ ИЗПОЛЗВАНО ОТ АЛ,КАЙДА, нали щеше да ги НАКАЗВАШ И БОМБАРДИРАШ?Лейбъристите твърдят, че британска компания е получила разрешение за експорт на химически вещества за Сирия (ОТ КОИТО МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ ЗАРИН) десет месеца след началото на въоръжения конфликт (но не за Асат).- ПРИЗНАХА СИ! - ВИНОВНИ ЗА АТАКАТА СЪС ЗАРИН СА БАНДИТИТЕ ОТ АЛ,КАЙДА И ЛОНДОНОФШОРНАЛИЕВ, - "И...КВО ЧЕ ПРАЙМ СЕГА, НАЧИ"...? ШЪ ТРЯАА НАЧИ ДА УДАРИМ ЛОНДОН С ТРИТЕ ИЗПРАВНИ САМОЛЕТА!?- ***!!!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
...БОРКОР е неуспех, пише ЕК в доклада си за България...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Longin
преди 10 години
освен реформата на Мая Манолова и Бареков в денят преди изборите - реформа даде резултат и с която вече хората посвикнахме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още