IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Корупцията, олигархията и монополът спъват икономиката ни

Липсата на доверие в политиците е най-сериозното предизвикателство, посочи в отчета за втората година от мандата си държавният глава

11:48 | 20.01.14 г. 20
Плевнелиев: Корупцията, олигархията и монополът спъват икономиката ни

Като най-сериозното предизвикателство пред политиците днес президентът Росен Плевнелиев открои липсата на доверие в тях.

"Най-тежкият дефицит днес, най-сериозният проблем, който трябва да преодолеем, е липсата на доверие. Ниското доверие на гражданите затормозява работата на институциите, подкопава основите, на които е изградена държавата и дава храна на някои от най-уродливите явления в съвременния свят, на които станахме свидетели през годината – ксенофобия, псевдопатриотизъм, безпардонен популизъм, реваншизъм, използване езика на омразата и политически инженеринг, включително и чрез поставяне под въпрос на европейската посока и демократични устои на държавата, както и на основни национални ценности като толерантност, етно-религиозен мир, уважение към различния и други”, коментира той по време на отчета за втората година от мандата му като държавен глава.

Заради това президентът призова политиците да не работят за себе си, а за хората.

По думите му първите две години от мандата му са преминали под знака на особено големи предизвикателства - най-тежката световна икономическа криза от 80 години насам, както и финансова и демографска криза в България, вълна от протести в страната и по света, терористичен акт на родна земя.

"Бяхме свидетели на опит да се сблъскат не идеите, а гражданите и автобусите, както и на изкуствено налагане на разделение на обществото", коментира Плевнелиев.

Според него ниското доверие в политиците, рецесията, която продължава вече шеста година, ниските доходи, безработицата, нестихващите скандали между политиците са поставили под въпрос работата на институциите и са извели на преден план изкуствено налагане на разделение на обществото.

Въпреки това той смята, че 2013-та е годината на гражданското общество и протестите са наложили дебата за справедливостта в държавата.

"Липсата на справедливост, на морал, бедността, безработицата, корупцията, олигархията, зависимите медии, това са въпросите, които хората поставиха ясно. Освен това са нужни работни места и доходи, а двигателите на растежа са експорт, инвестиции и потребление. България е малка държава без природни ресурси и бъдещето ни зависи от образованието и компетентността на следващите поколение и затова институциите трябва да работят надпартийно и да надграждат пазарните приоритети", заяви той.

Според президента корупцията, олигархията и монополът затрудняват развитието на икономиката.

"Те са спирачка за пазарната икономика, нуждаем се от ефективни регулатори и от справедливо правораздаване, политиците не трябва да командват и да кадруват в съдебната система, а да създадат среда тя да работи справедливо", призова Плевнелиев.

Държавният глава категорично отрече упреците, че е разединител, защото застана на страната на гражданското недоволство.

„Ако подкрепях определени политически субекти, бих бил президент-разединител. Направих обратното – подкрепих гражданското общество в неговите искания. Президентът е обединител на нацията, не на управляващите, на една или друга партия”, защити се той.

„Подкрепям добри решения, но и посочвам грешки. Не влизам в спиралата на политическото говорене, не манипулирам и демагогствам, а търся решения и диалог с всички. Така разбирам ролята си на обединител”, обясни още той.

Според него обаче въпреки усилията на служебното правителство на Марин Райков и сега ДКЕВР е зависима от правителството на Пламен Орешарски, както е било винаги. 

"Днес без стратегия и дебат се теглят нови заеми за десетки милиарди, поставена е под въпрос енергийната ефективност, а единственият начин да паднат сметките не с 5, а с 50 на сто е чрез национален план за енергийната ефективност",  настоя Росен Плевнелиев.

По думите му служебното правителство бе единственото, което се противопостави на олигархията, но сега не се спазват приетите от него правила.

По отношение на работата си с кабинета президентът посочи, че са постигнали добри резултати заедно и като пример даде последователността във външната политика.

"За мен е важно да съм полезен на нацията в рамките на това, което Конституцията ми е отредила. Моите отношения с управляващите са прагматични и са базирани изцяло на моите разбирания, че като президент обединител съм длъжен да вкарам проблемите на хората на дневен ред", разясни тезата си Плевнелиев.

Той беше категоричен, че не съжалява, че е взел страната на протестиращите.
"Застанах на страната на обществото и на възможността на българите да посочат проблемите си и не съжалявам за това", обяви държавният глава.

Президентът заяви още, че подкрепя строителството на газопровода "Южен поток" при съобразяване на проекта с изискванията на европейското законодателство и изпълнение на проекта по европейските правила и на пазарни цени.

"Работим усилено за диверсификация на страната чрез строителството на газови интерконектори, както и концесия за добив на газ в черноморския шелф на България. Стратегически важен за страната е газовият интерконектор България – Гърция, осъществяващ връзката с Трансадриатическия газопровод, по който ще тече газ от Азербайджан за Европа", допълни държавният глава.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 4
citizen_bg
преди 10 години
Някои не усещат сарказма, ни твоя, ни моя. Бухат (-) поравно. Ужас и безумие :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 9
citizen_bg
преди 10 години
Усещаш ги нещата! :))) Представител на олигархично управление, да критикува собственият им икономически морал, като същевременно върши обратното си е пародия. "ВЕрвайте ми!" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 5
Pivoley
преди 10 години
Мръсен капиталист, изпаднал е президента. Ще ми строи къщи и вили, при това зад граница. А преди да стане министър даже бил участвал и в някакви частни бизнес проекти. Ужас и безумие :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 14
MyPr0gres
преди 10 години
По принцип спрях да чета всякакви статии, свързани с изказвания на нашите политици, само чета коментарите ви! Относно Президента, не го харесвам, поради факта че той е политическа пионка! Каквото му кажат това прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 18
unsworth
преди 10 години
Че не си платен, на мен поне ми е ясно. Ама че в случая си дълбоко заблуден, едва ли ще осъзнаеш скоро. Плевнелиев е ПЪРВИЯТ президент, който идва от бизнессредите, първият, който има някаква биография и първият, който е оставил някакво общо благо след себе си. Може да не е атрактивен като Арнолд Шварценегер например, но по-интелигентен и свестен президент в демокрацията не сме имали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 32 rate down comment 7
bgMan
преди 10 години
Щом изтърпяхме "президент обединителя Първанов" цели 2 мандата, който така убаво ни обедини и ни вкара в оня гОлемиЯ шлем........ тоя сегашния дори и нищо да не прави пак ще е по-добре от онзи рускошлемоносовец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 38
wenci
преди 10 години
Най-смешния ни президент след Зельо продължава да си самослага етикети като "президент-обединител" и хората като овце ще му вярват без да мислят.Докога ще ги търпим такива да ни обиждат, да се маха сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 36
wenci
преди 10 години
Най-смешния ни президент след Зельо продължава да си самослага етикети като "президент-обединител" и хората като овце ще му вярват без да мислят.Докога ще ги търпим такива да ни обиждат, да се маха сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 30
citizen_bg
преди 10 години
Доверие в олигархията? И колко беше вложил президентът във вила зад граница/чужда икономика/? Ако милееше толкова за българската икономика трябваше например да купи или строи тук. Както казва - въпрос на морал. Може би нямаше да има голям икономически ефект, но определено щеше да даде друг пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 34
Бате Пешо
преди 10 години
По времето на Гоце си мислех че по голям *** не мое да си турим за президент е оказа се че може.Оказа се че винаги има и по лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още