IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България вече има пионери на изкуствения интелект

Възвращаемостта на такива проекти винаги имат своята чисто финансова страна, твърди Христо Хаджичонев от А4Е

09:29 | 19.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ползите от изкуствения интелект в бизнеса винаги могат да се сметнат, а възвращаемостта на такива проекти винаги имат своята чисто финансова страна. Това мнение изказа Христо Хаджичонев, съосновател на А4Е, в интервю на Яница Бояджиева, Bloomberg TV Bulgaria, за предаването "В развитие".

„Изкуственият интелект не е абстрактно понятие. В повечето от случаите той се използва за подпомагане на взимането на решения, а в нашия случай, нашата компания, подпомага автоматизирането на взимане на решение. Когато една такава автоматизация, без значение дали е свързана с управление на процеси, има финансови измерители и когато те са видими, това са факти, които обезсмислят въпроса дали има полза или не от изкуствения интелект". 

Няма сектор, който по един или друг начин да не бъде засегнат от изкуствения интелект, каза събеседникът.

„Някои от секторите ще бъдат тотално разформирани. В голяма част от тях взимането на решения е всъщност повтаряема задача или задача, свързана с обработка на някаква информация. В днешно време обаче информацията става все повече и чисто човешките възможности да бъде обработвана тази информация стигат до ниво на изчерпване. Взимането на правилни решения, без използването на информация, е доказано в историята като неправилна политика".

"Секторите, които са лидери в момента - телекомуникации, финансов сектор, автомобилна индустрия, енергетика - ще продължат да използват все повече такива решения, защото конкуренцията в противен случай те побеждава. Тя става по-ефективна на базата на инвестицията в нови технологии и възвращаемостта, която получава от тях". 

Ритейл секторът не е лидер в използването на изкуствен интелект, но проучвания показват, че все повече инвестиции в тези технологии ще бъдат правени именно там, добави Хаджичонев. По думите му има сектори, като туризма, където това предстои да се случи. 

Всички сектори ще бъдат засегнати по един или друг начин

"Независимо че има доста компании в България, които разработват решения, свързани с изкуствения интелект, степента на внедряване на такива решения е минимална към момента. Традиционно българският бизнес е доста скептичен и предпочита да повтори нечий друг успешен опит, вместо да опита нещо ново, толкова ново, че да е ново дори и за света".

„Сред нашите клиенти обаче има такива, които са доста смели и използват изкуствен интелект за взимането на основни решения и не смятат да се отказват, а напротив - част от компаниите започват да изграждат стратегиите си за развитие на базата на това, че имат  възможност за използване на изкуствен интелект“, добави предприемачът. 

Вижте повече във видеото. 

Генерален партньор е "Сирма Груп Холдинг", с подкрепата и на "Филип Морис България", Opel, "ФрайВиле" и "Индустриален Холдинг България".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още