IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за продажбата на Ebay бяха преждевременно погребани

Операторът на Нюйоркската фондова борса се отказа от плана си за закупуването на онлайн магазина

09:48 | 07.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Intercontinental Exchange Inc. Джеф Спречър прекара почти 40 минути, обяснявайки защо фирмата се интересува от сътрудничество с EBay Inc. Инвеститорите не бяха убедени в това.

Късно в четвъртък операторът на Нюйоркската фондова борса (New York Stock Exchange) се отказа от плана си за закупуването на онлайн магазина Ebay.  Впоследствие акциите на Ebay се обезцениха с почти седем процента, а акциите на ICE поскъпнаха с почти пет на сто. 

„Въз основа на разговорите на инвеститорите след днешната конференция на ICE, компанията реши да преустанови изследването на стратегическите възможности за EBay“, се казва в съобщение на борсовия оператор.

EBay „не се интересуваше“ от сделка, каза на анализаторите Спречър по-рано през деня. „Любопитството и фактът, че познаваме хората там, ни накараха да отворим диалога. И това е краят на историята".

Припомняме, че в сряда вечер ICE потвърди слуховете, че борсовият оператор е разговарял с Ebay. Сделката можеше да оцени онлайн магазина на над 30 млрд. долара, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на запознати с въпроса източници. Intercontinental Exchange, известна като ICE, се е насочвала към eBay и в миналото. От своя страна анализаторите поставиха под въпрос логиката на такова поглъщане.  

По време на конферентния разговор в четвъртък Спречър каза, че ICE, която е собственик на фондовата борса в Ню Йорк, вижда сходства в двата бизнеса като пазари, които събират и организират данни.

„ICE има дълга история на създаване на стойност за акционерите и ние правим това, като мислим отвъд рамките и като участваме в сделки с акредитивна стойност“, каза той. Поглеждайки напред, най-вероятно е да обмислим сделки за големи, сложни компании, които могат да бъдат подновени, или малки фирми, които биха се възползвали от по-голямата платформа на ICE.

Слуховете за сделка за EBay накараха много анализатори да се почешат по главата. Потенциалното свързване няма ясна обосновка, заявиха от Piper Sandler Cos., докато от Oppenheimer & Co. изразиха почуда, когато за пръв път се появиха новини за разговорите: EBay не е „конвенционална“ M&A цел за борса, заявиха анализаторите ѝ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още